Plasticafval in Waaslandhaven: “Waar blijft de Condor?”

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Een lezer maakte ons attent op de ophoping van plasticafval in het Noordelijke insteekdok tussen Kaai 1612-1616 en DP World. Daar drijven zwerfvuil en ettelijke duizenden plastic korrels. “Het vaartuig ‘Condor’ dat afval ophaalt, is meer defect dan dat het rondvaart”, klinkt het. “Bovendien geraakt men niet tot linkeroever, met de nodige problemen van dien.”

100 ton per jaar

Dat de ‘Condor’ defect zou zijn, klopt volgens het Havenbedrijf alvast niet. “De ‘Condor’ ondergaat momenteel een periodiek onderhoud”, zegt directeur nautische operaties Rob Smeets. “In het begin kende het schip wat motorproblemen. Wellicht speelt dat feit van vroeger nog mee in de kritiek. De ‘Condor’ wordt ingezet wanneer er dergelijke ophopingen van afval worden gemeld.” Op jaarbasis vist het schip honderd ton afval uit de Schelde. Op 9 april komt de ‘Condor’ uit reparatie. 

Havenbedrijf-woordvoerster Annelies Nauwelaerts vult aan: “Op deze plaats kan zwerfvuil slechts gedeeltelijk weggenomen worden door de ‘Condor’.
Hier zullen misschien zelfs een vrachtwagen en een kraan aan te pas dienen te komen, was de eerste inschatting hier. Iemand van het Havenbedrijf zal in de komende dagen langsgaan om te bekijken hoe we dit het best aanpakken.”

Via de website van het Havenbedrijf kunnen dergelijke gevallen rechtstreeks gemeld worden. 

Michiel Leen