Euronav moet op zoek naar opvolger voor CEO Paddy Rodgers

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

Patrick – ‘Paddy’ – Rodgers staat sinds 2000 aan het roer van Euronav als chief executive officer. Daarvoor was de Britse jurist van opleiding, al twee jaar aan de slag als chief financial officer van de rederij met wortels in de CMB-groep. Bij die andere rederij was Rodgers tussen 1990 en 1995 actief. Daarna startte zijn loopbaan bij Euronav.

Wereldspeler

Onder zijn leiding groeide Euronav uit “van een familiebedrijf met zeventien schepen tot de grootste olietankerrederij ter wereld met 73 schepen”. De rederij maakte eind vorige maand haar jaarresultaten bekend, waaruit een positieve markttrend af te lezen valt.

Rodgers was ook buiten het eigen bedrijf een man naar wie geluisterd wordt. Hij was onder meer voorzitter van IOTPF (International Tanker Owners Pollution Federation Fund) en lid van het directiecomité van Intertanko, de wereldwijde organisatie van onafhankelijke tankeroperatoren. Op debatten over de tankermarkt vertolkte hij vaak een uitgesproken visie, onder meer in het debat over scrubbers.

Nieuwe opportuniteiten

Over de reden van zijn vertrek blijft Rodgers zelf in de aankondiging van zijn vertrek relatief vaag. Hij wil naar eigen zeggen “nieuwe opportuniteiten nastreven”. Nu de overname van sectorgenoot Gener8 Maritime voltooid is, is in zijn ogen “het juiste moment” gekomen om die stap te zetten. Rodgers wordt eind dit jaar zestig.

Euronav-voorzitter Carl Steen toont respect voor die beslissing en onderstreept dat Rodgers de rederij in een bijzonder stevige financiële en operationele positie heeft geloodst. Hij voegt daar aan toe dat de strategie van Euronav ongewijzigd blijft.

Jean-Louis Vandevoorde