Vader en zoon Saverys (CMB) apetrots op Sustainability Award

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Voor de finale van de tweede Sustainability Award dongen nog drie finalisten mee naar de hoofdprijs: Ashland met een opvangbekken voor regen- en grondwater, BASF met een recuperatie-installatie voor aniline en energie, en CMB met het pendelvaartuig Hydroville, dat met waterstof wordt aangedreven. De jury, met onder andere de gouverneurs van Antwerpen en Oost-Vlaanderen, havenschepen Marc Van Peel en vertegenwoordigers van Alfaport, duurzaamheidsnetwerk The Shift en Antwerp Management School, had een kluif aan het beoordelen van de in totaal zeventien projecten. 

Ex aequo

De titelstrijd tussen de drie finalisten bleek nog spannend te worden. De score van de jury, die meetelde voor de helft van het geheel, gaf CMB zeven punten, tegenover vijf voor de twee andere projecten. De jury oordeelde dat CMB met dit beloftevolle en toekomstgerichte project een pioniersrol opneemt en dat dit drempelverlagend initiatief als katalysator kan werken voor andere spelers in de markt. Ook de innovatieve uitstraling naar het buitenland, met waterstof als dé energiebron van de toekomst, werd onderstreept. Met bijtelling van de publieksscore was er plots een ex aequo tussen BASF en CMB. In dat geval primeert het verdict van de jury: CMB mag de tweede Sustainability Award op zijn naam schrijven. 

Optimisme

Een opgetogen CMB-topman Alexander Saverys (rechts op foto) nam de prijs in ontvangst uit handen van Jacques Vandermeiren, CEO van het Havenbedrijf (links op foto). “We zijn erg blij dat we hebben mogen winnen van in totaal zeventien superprojecten. Ik ben optimistisch over de toekomst: er liggen een twintigtal fantastische jaren voor ons om de samenwerking rond duurzaamheid in de realiteit om te zetten. De volgende grote stap in de ontwikkeling van de waterstoftechnologie zal geen tien jaar op zich laten wachten. Op dit moment wordt al gewerkt aan grotere motoren die als hulpmotor dienst kunnen doen. We zijn de haven van Antwerpen dankbaar voor de steun in de ontwikkeling van waterstoftechnologie.” 

Jacques Vandermeiren treedt Saverys bij: “Veel mensen kijken uit naar de ontwikkelingen in het waterstofverhaal. We zijn blij dat in Antwerpen een speler met wereldfaam durft pionieren met deze technologie.” 

Verrassing in petto

Waarna het tijd is om de gedenkplaat voor deze tweede award te onthullen op de ‘sustainability walk of fame’ voor de deur van het Havenhuis. Daarbij krijgt Alexander Saverys een handje hulp van vader Marc. “Over enkele jaren zullen we u nog verrassen met nieuwe ontwikkelingen”, laat die optekenen. 

Het duurzaamheidsverhaal van de Antwerpse haven is daarmee nog niet ten einde: in juni 2019 ligt er een nieuw duurzaamheidsverslag voor en komt er ook een event voor de stakeholders. 

De Hydroville werd in november vorig jaar gedoopt. CMB zet het vaartuig in Antwerpen in als veerpont voor personeelsleden tussen de linker- en rechteroever en als drijvend laboratorium voor de waterstoftechnologie, die het in eigen huis ontwikkelt. 

Michiel Leen