Rainbow Warrior II (Greenpeace) eindigt op sloopstrand Bangladesh

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

De voormalige ‘Rainbow Warrior II’ is in Chittagong het strand opgejaagd voor afbraak. ‘Beaching’ is nochtans volledig in strijd met het streven naar de veilige, sociaalverantwoorde en milieuvriendelijke recyclage van afgedankte schepen, iets wat ook Greenpeace aankleeft.

Het schip was wel niet meer van Greenpeace zelf. Greenpeace stuurde de nu meer dan zestig jaar oude driemaster al in 2011 met pensioen omdat hij niet meer geschikt was voor het varen op hoge zee.

Het schip deed daarna dienst als hospitaalschip voor de hulporganisatie Friendship langs de kusten en op binnenwateren in Bangladesh. Het kreeg een nieuwe naam (‘Rongdhonu’, Bengaals voor regenboog) en hees de vlag van zijn nieuw thuisland. Zeven jaar later was ook voor die opdracht het eindpunt bereikt.

Verkeerd signaal

Maar dat zijn vroeger vlaggeschip zijn leven op een sloopstrand eindigt, betekent gezichtsverlies voor Greenpeace. Dat geeft overigens toe dat het een vetorecht behield op de manier waarop het schip uiteindelijk ontmanteld zou worden. Toch ging de milieuorganisatie blijkbaar akkoord met het voorstel van Friendship om het voor zijn laatste reis naar Chittagong te sturen.

“We hebben een vergissing begaan, eentje dat een verkeerd signaal uitstuurt en dat we geprobeerd hebben recht te zetten. We hebben getracht een alternatief te vinden voor de ontmanteling van het schip, maar dat was niet mogelijk. Het schip lag al op het strand, klaar om afgebroken te worden”, zegt de milieuorganisatie in een mededeling.

Greenpeace bekijkt nu of het nog mogelijk is om “specifieke afvalstromen” die niet op een passende wijze in Bangladesh behandeld kunnen worden, naar een ander land kunnen gaan.

Spijt

NGO Shipbreaking Platform, dat ijvert voor duurzame scheepsrecyclage en de substandaard praktijken op vele Zuid-Aziatische sloopstranden aan de kaak stelt, sprak zijn “spijt” uit over het lot dat de ‘Rainbow Warrior II’ beschoren is.

Greenpeace geeft in zijn eigen verklaring aan dat het onder meer met die ngo overleg had moeten plegen. “We deden het niet. Daar bestaat geen excuus voor. We hadden het moeten doen.”

Van ‘I’ naar ‘III’

Het is de tweede maal dat een ‘Rainbow Warrior’ een onverwachte dood sterft. De ‘I’ kwam in 1985 aan zijn einde toen de Franse geheime diensten hem tot zinken brachten in de Nieuw-Zeelandse haven Auckland. Het zou een protestvloot tegen Franse kernproeven op het atol Mururoa leiden. Bij de aanslag kwam een opvarende om het leven.

Sinds 2011 beschikt Greenpeace over de ‘Rainbow Warrior III’ voor zijn acties op zee.

Jean-Louis Vandevoorde