Eerste zeeschip bunkert LNG in Antwerpen

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

In Antwerpen wordt al sinds 2012 truck-to-ship bunkering aangeboden, maar tot dusver maakten alleen binnenschepen van die mogelijkheid gebruik. De ‘Sefarina’ heeft met de bunkerbeurt van deze week al een tweede Antwerpse primeur op zak, want het schip van de Nederlandse rederij Chemgas Shipping was ook al het eerste dan een fijn stof-korting kreeg toegekend.

Volgens het havenbestuur gold de truck-to-ship bunkering van Sefarina meteen als een test voor de veiligheidsprocedures die van toespassing zullen zijn op de bunkering van zeeschepen.

Kaai 528

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen wil het gebruik van LNG aanmoedigen omdat het een schonere brandstof is dan traditionele bunkerolie. Momenteel zoekt het havenbestuur naar een concessionaris die op een terrein aan het Kanaaldok (kaai 528) een LNG bunker- en vulinstallatie wil bouwen en exploiteren. Het is de bedoeling dat de binnenvaart ten laatste begin 2019 de mogelijkheid zal hebben om LNG in te slaan aan een vaste installatie.