Calais mag overheidssteun krijgen voor nieuwe Kanaalterminal

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

Dat heeft Europees commissaris voor Concurrentie, Margrethe Vestager, aangekondigd. Zij benadrukt dat ook inbreng van privé-kapitaal voorzien is en dat het project een belangrijke Europese dimensie heeft. “Het zal zorgen voor vlottere verbindingen over het Kanaal en de handel tussen het Verenigd Koninkrijk, Ierland en continentaal Europa versterken.

De door de overheid voorziene steun bedraagt 270 miljoen euro. Dat geld zal van de Franse staat en van regionale en lokale overheden komen. De havenuitbreiding heeft onder meer betrekking op de bouw van een nieuwe terminal voor de behandeling van veerdiensten over het Kanaal.

Analyse

Uit de “grondige financiële analyse” die Frankrijk uitvoerde, is gebleken dat de inkomsten die de operator van die infrastructuur uit de exploitatie zal halen, niet zullen volstaan om de investeringskosten over vijftig jaar te dekken. Daarom heeft het project openbare financiering nodig. Die wordt naar verluidt echter op het minimum gehouden.

Omwille van de verwachte trafiekgroei en van de concurrentie met andere havens en van Eurotunnel vreest de Commissie geen zware scheeftrekkingen als gevolg van de overheidssteun.