Antwerpen vraagt start van aanleg eerste fase Saeftinghedok

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

De eerste fase van het Saeftinghedok in die zone is volgens het havenbestuur ‘zo snel als technisch mogelijk’ nodig. Indien het containerverkeer in de Scheldehaven jaarlijks 5% blijft groeien, wordt over twee tot vier jaar de kritische drempel van 80% benuttingsgraad van de terminals bereikt en dreigt vanaf dan congestie te ontstaan.

Volgens het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen is uit de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse gebleken dat de realisatie van de eerste fase van het dok een maatschappelijk zeer rendabel project is. Het havenbestuur hoopt de extra behandelingscapaciteit tegen 2020 of 2021 klaar te hebben.

Monumenten

De ingang van het toekomstige Saeftinghedok komt op de plaats waar nu nog het polderdorp Doel ligt. Aan de Vlaamse regering wordt daarom alvast gevraagd om de monumenten die zich daar bevinden, ter verplaatsen. Het gaat om het Hooghuis, de molen en het historische Loret-orgel uit 1842 (foto), waarop de huidige Antwerpse kathedraalorganist overigens destijds orgel leerde spelen.

Het havenbestuur vraagt aan de Vlaamse overheid om de dwingende timing van de werken te erkennen, om alvast de nodige kredieten te voorzien en om de maritieme toegang tot het tijdok (baggerwerken) voor te bereiden. Voorts moeten er ook natuurkerngebieden (Nieuw Arenberg fase 1 en Doelpolder) gerealiseerd worden, alsook de westelijke ontsluiting naar de E34.

Antwerp Gateway

De Scheldehaven heeft behoefte aan nieuwe containercapaciteit omdat Maersk Line en MSC met hun trafieken het Deurganckdok zullen vullen. Om dat duo daar te ontvangen, werd al tijdelijk een deel uit de concessie van Antwerp Gateway gelicht die na de ingebruikname van de eerste ligplaatsen aan het Saeftinghedok, zal teruggegeven worden.

Volgens het havenbestuur is het kunnen blijven faciliteren van de groei van rederijen essentieel voor de haven, omdat die opereert in een zeer concurrentiële omgeving waarin het behoud van een toppositie geen verworven goed is.