Transportsector gaat strijd om Europees geld aan

Europa bereidt zijn volgend financieel meerjarenplan voor. Vraag is hoeveel geld naar de Connecting Europe Facility zal vloeien. De Europese transportsector zet zich schrap en gooit een website en een petitie in de strijd om de Europese knikkers.

“Zonder stevige investeringen door de Europese Unie zal het streefdoel van een goeddraaiend en koolstofvrij transport doorheen de hele EU niet worden gehaald”, valt op de website moreeurbudget4transport.org te lezen.

De lijst van veertig organisaties die zich achter het initiatief scharen, leest als een 'who is who' van de Europese transportsector: luchtvaartmaatschappijen, wegvervoerders, verladers en expediteurs, rederijen, spoor- en binnenvaartoperatoren, autologistiekers, zee- en binnenhavens, tot uitbaters van tolsnelwegen, bootslieden, loodsen, sleepvaart- en baggerbedrijven toe. Ze breken samen een lans voor meer investeringskredieten voor transport.

Onrust

Veel zal afhangen van hoe Europa zijn 'Multiannual Financial Framework' (MFF) voor de periode 2021-2027 invult en hoeveel geld het uittrekt voor de Connecting Europe Facility (CEF), het fonds waarmee Europa onder meer haar transportnetwerken wil verbeteren. De denkoefening krijgt in de komende maanden zijn beslag.

De transportsector is er niet gerust op. “Sinds 2017, drie jaar voor de einddatum, is het transportbudget binnen CEF volledig opgebruikt. De vraag naar CEF-kredieten lag 2,5 keer zo hoog als de beschikbare middelen. Als het transportbudget binnen CEF voor de periode 2021-2027 niet toeneemt, bestaat het gevaar dat het kernnetwerk niet wordt voltooid omdat het geld ontbreekt”, is de waarschuwing.

Dat kernnetwerk van de Trans-Europese Netwerken voor Transport (TEN-T) zou tegen 2030 een feit moeten zijn. Dat vergt wel 750 miljard euro aan investeringen, maar die zouden 4.551 miljard euro aan bijkomende binnenlands product genereren.

Petitie

De transportcoalitie wil zoveel mogelijk steun verzamelen voor zijn vraag naar meer geld. Op de website bestaat de mogelijkheid om mee zijn handtekening te zetten onder een petitie.

Er staat veel op het spel, zegt de coalitie nog: 20 miljoen Europeanen zijn actief in de transportsector en met een afgewerkt TEN-T-netwerk zouden er daar nog eens 10 miljoen jobs bijkomen. “Elk miljard dat naar het TEN-T-kernnetwerk gaat, zal om en bij 20.000 jobs scheppen.”

Jean-Louis Vandevoorde