Transport Roosens verhuist naar Waaslandhaven om verder te groeien

Over negen maanden verhuist Transport Roosens uit Haasdonk, nabij Sint-Niklaas, naar een nieuwe locatie in de Waaslandhaven, pal naast de Kallosluis. Daar is vandaag symbolisch de eerste schop in de grond gegaan.

De huidige locatie – zo’n 25.000 m² groot – was te krap geworden voor het snelgroeiend transportbedrijf. Daarom verhuist het naar nieuwe installaties op een terrein van 40.000 m². Dat biedt tevens het voordeel veel dichter bij de containerterminals te zitten, zodat de activiteiten veel efficiënter kunnen worden georganiseerd. “Transport Roosens realiseert ongeveer 80% van de omzet in het containervervoer. De andere activiteiten zijn tanktransport, conventioneel transport per schuifzeilopleggers en transport per gesloten diepladers. Die doen we al jaren voor een aantal specifieke klanten. We groeien gewoon met hen mee”, zegt Stephan Roosens.

Hij vertegenwoordigt de vierde generatie aan het hoofd van het bedrijf, dat in 1932 werd opgericht. Hij leidt het samen met zijn vrouw Karolien Van Duyse en een externe CFO, Peter van de Kerkhof. “Na een zoektocht van enkele jaren kunnen we hier starten met de bouw van onze nieuwe vestiging. Het is eigenlijk een terugkeer, want in jaren 1970 werd ons bedrijf door de uitbreiding van de haven onteigend”, zegt hij.

De nieuwe installaties omvatten kantoren, een garage, een werkplaats voor herstellingen aan containers, een truckwash, een fumigatie-installatie en een depot. Op een aanpalend terrein wordt ook, samen met Avia, een tankstation gebouwd. “En er komt een keuringstraat die open zal staan voor derden. Vandaag moeten de vrachtwagens voor de technische keuring naar Sint-Niklaas of Stekene”, voegt Roosens toe

Zes miljoen

“De nieuwe vestiging vertegenwoordigt een investering van 6 miljoen euro. Daarnaast investeren we verder in onder andere een uitbreiding van de vloot. Die telt vandaag ruim 60 trekkers. Wij willen die geleidelijk uitbreiden tot zo’n 100 trekkers… als we de chauffeurs kunnen vinden”, zegt Stephan Roosens. Twee jaar geleden waren het er een vijftigtal.

De laatste jaren groeide het bedrijf zowel organisch als extern: begin 2016 werd Thuysbaert uit Sinaai overgenomen. Vandaag telt het bedrijf ongeveer 70 medewerkers – waarvan 60 Belgische chauffeurs - maar hun aantal zal op termijn stijgen tot een honderdtal.

De omzet bedraagt inmiddels 14 miljoen euro. “Hoewel de nieuwe zetel van ons bedrijf voor groei zal zorgen, wil ik me niet vastpinnen op een doelstelling. We nemen ons voor om stapsgewijs te groeien. "

Een van de activiteiten die Transport Roosens verder wil uitbouwen, is het shunten van containers binnen de haven. “Dit is de perfecte locatie om dat ’s nachts te doen. Daarom hopen we dat nog meer terminals en depots ’s nachts opengaan”, zegt Roosens tot slot.

Philippe Van Dooren