"Sabotage oorzaak financiële problemen Combiwest"

De Franse gecombineerd vervoeroperator Combiwest heeft gerechtelijke bescherming aangevraagd tegen zijn schuldeisers. Het bedrijf zegt slachtoffer te zijn van permanente tegenwerking en zelfs sabotage waardoor het spoorvervoer belemmerd wordt.

De Bretoense operator, die in 2009 werd opgericht door ondernemers uit de landbouwsector voor het vervoer van hun producten, beschuldigde in de zomer van vorig jaar de Franse spoormaatschappij SNCF al van het permanent belemmeren van zijn ontwikkeling. Volgens de onderneming laat de toekenning van de spoorpaden niet toe om aan de klanten te leveren binnen een redelijke termijn.

Gerechtelijke bescherming

De onderneming zag zich uiteindelijk genoodzaakt om gerechtelijke bescherming aan te vragen tegen zijn schuldeisers. Er komt nu een observatieperiode van zes maanden. Combiwest herhaalt het slachtoffer te zijn van anti-concurrentiële manoeuvres die verhinderen om haar vrachttreinen te laten rijden en spreekt zelfs van sabotage gedurende al de jaren dat het actief was. SNCF kreeg in 2012 als eens een boete van de Franse mededingingsautoriteiten voor belemmering van concurrentie.

Combiwest zegt het volste vertrouwen te hebben in het gerecht om de laakbare situatie waarin ze moest werken aan het licht te brengen.

De gecombineerd vervoeroperator onderhoudt dagelijkse verbindingen vanuit Bretagne naar de Loire-streek, de regio Rhône-Alpes en het zuiden van Frankrijk.