SNCF beschuldigd van belemmering concurrentie

De Bretoense spooroperator Combiwest beschuldigt de Franse spoormaatschappij SNCF van het permanent belemmeren van zijn ontwikkeling. Treinen zouden niet regelmatig kunnen vertrekken tot ergernis van de gebruikers.

Combiwest werd in 2009 opgericht door een aantal ondernemers uit de landbouwsector en verzorgt dagelijkse verbindingen tussen Bretagne en de regio’s Rhône-Alpes en Provence-Alpes-Côte d’Azur. Volgens de onderneming laat de toekenning van de spoorpaden niet toe om de klanten binnen een redelijke termijn te beleveren.

“De landbouwsector tracht zijn producten aan de man te brengen via milieuvriendelijke logistieke oplossingen. Indien de situatie blijft aanhouden, zal Combiwest net als de producenten en de totale Bretoense economie zijn verantwoordelijkheid opnemen tegenover een ‘immobiele’ regering en dit ondanks verschillende waarschuwingen in het verleden”, zo zei voorzitter Jean-François Jacob in niet mis te verstane bewoordingen.

Werken

Spoornetbeheerder SNCF Réseau wijst de werken aan verschillende Bretoense spoorlijnen aan als oorzaak voor de problemen. Het zegt naar alternatieven gezocht te hebben, maar betreurt dat voor het geval van Combiwest tot nu toe geen oplossing werd gevonden. De netbeheerder blijft echter bereid om alsnog een oplossing te vinden die beantwoordt aan de verwachtingen van de Bretoense spooroperator.

SNCF kreeg in 2012 van de Franse mededingingsautoriteiten al eens een boete van bijna 61 miljoen euro voor belemmering van concurrentie.