Colruyt test succesvol energiezuinige datatransmissie in transport

De nieuwe vorm van datatransmissie LPWAN, met een ultralaag stroomverbruik, kan perfect ingezet worden voor de opvolging van goederen indoor en outdoor. Colruyt testte ze succesvol uit. De ROI is amper drie jaar.

De test gebeurde in het kader van WiN4track, een proefproject dat VIL uitwerkte in samenwerking met zestien bedrijven. Dat onderzocht de praktische mogelijkheden van de nieuwe draadloze ‘Low Power Wide Area Networks’ (LPWAN). Die zijn ontwikkeld om, met een ultralaag stroomverbruik, kleine hoeveelheden informatie draadloos over een grote afstand te transporteren tussen objecten en systemen. Door hun laag energieverbruik kunnen producten of assets voorzien worden van een tracker of sensor met een levensduur van vijf à tien jaar.

Colruyt

Colruyt testte deze LPWAN-technologie voor de temperatuuropvolging van passief gekoelde karren die gebruikt worden om verse en diepvriesgoederen van het distributiecentrum naar de winkels te vervoeren. “De businesscase bleek positief met een ‘return on investment’ (ROI) van drie jaar”, zegt VIL-projectleider Luc Pleysier. “Voorwaarde is wel dat temperatuurgegevens lokaal gelogd kunnen worden, zodat verloren berichten ook doorgestuurd en gerecupereerd worden.”

Contraload

Ook Contraload, gespecialiseerd in plastic ladingdragers, testte de technologie. Het bedrijf monteerde trackers op 30 smartboxen voor de logistieke flow van een van zijn klanten. Deze businesscase bleek nog niet positief te zijn. Toch blijft Jurgen Van Roy, Operations Director bij Contraload, geloven in LPWAN. “Als pooling bedrijf is het direct en nauwkeurig traceren van onze assets van essentieel belang. Deze ‘proof of concept’ heeft ons een duidelijk inzicht gegeven in de mogelijkheden en beperkingen van de huidige actieve track & trace-technologie. Wij zijn nog steeds overtuigd dat deze internet of things-oplossing veel toekomstperspectieven biedt, alleen zijn er nog verdere ontwikkelingen nodig om zowel de toepassingsmogelijkheden als de instapkosten te drukken.”

Volgens Pleysier zijn er vandaag al positieve businesscases te realiseren met LPWAN-technologieën, maar dan vooral voor het opvolgen en monitoren van waardevolle goederen. “Voor de opvolging van hoogwaardige assets of assets met extra toegevoegde waarde is een ROI tussen twee en drie jaar realistisch”, zegt hij.

Beperkingen

Toch zijn er ook enkele aandachtspunten aan het licht gekomen. “Het aantal berichten dat per dag verstuurd kan worden, is beperkt. Producten die zeer frequent opgevolgd of gemonitord moeten worden, vallen hiervoor dus uit de boot. Ook werkt de technologie, zoals andere technologieën gebaseerd op radiofrequentie (RF), niet in gekoelde transporten en koelruimtes. De oorzaak is de kooi van Faraday, die alle RF-toepassingen moeilijk maakt”, legt Pleysier uit.

Aan het WiN4track-project namen zestien bedrijven deel: Abbott, ArcelorMittal, Borealis, CNH Belgium, Colruyt, Contraload, DHL Supply Chain, Eandis, Euro Pool System, Fost Plus, Infrabel, Lineas, PostNL, Proximus, Siemens en Renewi.

Philippe Van Dooren