Zeebrugge in zee met Chinese bank en Chinese logistieke groep

Het havenbestuur van Zeebrugge heeft een 'memorandum of understanding' ondertekend met de China Development Bank en de Changjiu Logistics Group.  Ze ambiëren een strategisch partnerschap om de handel en goederenstroom tussen China en Zeebrugge.

De ondertekening door gedelegeerd bestuurder van MBZ Joachim Coens gebeurde in Brussel, in aanwezigheid van premier Charles Michel en zijn Chinese ambtsgenoot Keqiang Li.

Met de samenwerkingsovereenkomst willen de betrokken partijen "het marktvoordeel van Zeebrugge en de financiële sterkte van de China Development Bank" combineren. De China Development Bank engageert zich voor financiële steun aan Chinese exporterende bedrijven die in Zeebrugge een distributiecentrum willen oprichten. De bank zal ook financiële steun bieden aan het Silk Road Platform-project dat in oktober 2016 werd gelanceerd door China COSCO Shipping Corporation, China Minmetals Corporation en het havenbestuur van Zeebrugge.

Volvo

Met de Changjiu Logistics Group ondertekende het havenbestuur een overeenkomst voor de lancering van de China Europe Railway ‘Heilongjiang-Zeebrugge’. Een trein zal met een frequentie van vier tot zes diensten per week rijden, in totaal goed voor meer dan 300 vertrekken per jaar, met een transittijd van minder dan twintig dagen.

Op elke trein vanuit China kunnen 225 Volvo personenwagens worden geladen voor verdere verdeling via Zeebrugge. Het havenbestuur verwacht langs deze spoordienst jaarlijks 24.000 nieuwe Volvo’s, met een totale waarde van 600 miljoen euro. CEO Marc Adriansens van ICO Terminals bevestigde vrijdag dat de eerste trein maandag 5 juni in China vertrekt en rond 24 juni in Zeebrugge aankomt.

Roel Jacobus