Top tien (5): enorm veel jobs bij handvol bedrijven in Gent

Van de grote Vlaamse zeehavens kan Gent het beste tewerkstellingsrapport voorleggen. Het aantal jobs piekte in 2016. De groeimotor draait de jongste jaren vooral hard in de industrie, waar een handvol bedrijven een groot stuk van de jobtaart bakken.

De tewerkstellingscijfers voor het Vlaamse deel van North Sea Port gingen er de jongste jaren gestaag op vooruit. De Nationale Bank van België komt voor de haven van Gent uit op bijna 64.200 voltijdse equivalenten (vte) in 2016. In 2011 stond de teller nog op 59.650 vte.

De indirecte tewerkstelling dikte het sterkst aan en klom van net geen 33.000 naar 36.210 vte's. De directe tewerkstelling steeg ook niet onaardig, van 25.650 naar 27.980 vte's. De stijging in de niet-maritieme sector (naar 25.245 vte's, hetzij 91,4% van het totaal) maakte daar de daling – over die vijf jaar beschouwd – in maritieme cluster (2.840 vte's) goed. De maritieme sector ging er in 2016 wel op vooruit in vergelijking met 2015.

De top tien voor tewerkstelling in Gent zag er in 2016 als volgt uit:

  1. Volvo Car Belgium
  2. Arcelormittal Belgium
  3. Volvo Group Belgium
  4. Denys Construction
  5. CEPG
  6. Honda Motor Europe Logistics
  7. Taminco
  8. Stora Enso Langerbrugge
  9. Plastal
  10. Oleon

Met 57% van de directe tewerkstelling staat één rechtstreekse werknemer op twee op de loonlijst van één van die tien bedrijven. Dat is een pak meer dan in Antwerpen. Nergens is de concentratie zo groot, zegt de NBB: 5% van de bedrijven zorgen voor 71% van de rechtstreekse tewerkstelling; de vier grootste zijn daarin goed voor de helft.

Volvo Car, ArcelorMital en Volvo Truck bezetten al jaren de top drie. De automotivesector is bovendien vertegenwoordigd met toeleverancier Plastal en logistieke draaischijf Honda Europe. Daarnaast zetten de havenarbeiders ook in Gent de havenwerkgeverscentrale CEPG hoog in de rangschikking.

De Nationale Bank van België publiceerde zopas zijn nieuwste jaarrapport over het economisch belang van de Belgische havens, met de cijfers voor 2016. Flows belicht in een tiental artikels de belangrijkste resultaten voor de toegevoegde waarde, tewerkstelling en investeringen in Antwerpen, Gent en Zeebrugge. De focus ligt daarbij op de top tien van de bedrijven in elke haven. Die artikels vindt u terug in ons nieuw dossier ‘Vlaamse havens in cijfers’.

Jean-Louis Vandevoorde