Tiense Suikerraffinaderij opent nieuwe Sugar Hub

Premier Charles Michel heeft gisteren de nieuwe Sugar Hub van de Tiense Suikerraffinaderij geopen. Een zestig meter hoog gebouw dient zowel voor het industrieel verpakken en verdelen van suiker, als voor het aanmaken van speciale suikers.

De Sugar Hub – in de volksmond nu al de blauwe kathedraal van Tienen genoemd – is modulair ontworpen in drie verschillende hoogtes rondom de productie-installaties. De bouw ervan is gestart in februari 2015. Premier Charles Michel liet gisteren de eerste industriële zakken van de nieuwe verpakkingslijn rollen. Bovendien zette hij zijn handtekening op een van de 20 kg-zakken.

Tiense Suikerraffinaderij investeerde twintig miljoen euro in de nieuwe installatie, met steun van het moederbedrijf Südzucker.

Het nieuwe gebouw – 60 m hoog, 50 m breed en 55 m lang – bestaat uit drie modules, elk met een eigen functie.

Bulk

In het hoogste deel zijn er vijf grote maturatiesilo’s van 750 ton, zeefinstallaties, elf fractiesilo’s en een mobiel telescopisch laadsysteem om bulkwagens te laden in drie bulkstations. Met dit nieuwe concept kan het bedrijf in haar vestiging in Tienen tot vijftig bulkwagens per dag laden.

Dankzij de hoogte van zestig meter kan suiker door de zwaartekracht doorheen de installatie stromen en zo het interne suikertransport beperken. Dat gaat gepaard met een belangrijke energiebesparing. Wandplaten isoleren de installatie akoestisch om de buurt te sparen van mogelijke overlast

In het tussengedeelte zijn de nieuwe installaties voor parelsuiker ondergebracht. Ze bestaan onder meer uit vijf maturatiesilo’s en zes fractiesilo’s.

Verpakken en vervoeren

Het laagste gedeelte, tot slot, herbergt een opslagzone voor de industriële verpakkingen en additionele laadkaaien. In dat gedeelte worden big bags en zakken van 20 en 25 kg gevuld. De capaciteit van de installatie is 1.300 zakken per uur. Tiense Suikerraffinaderij heeft er ook geïnvesteerd in palletiseermachines.

“Voor de bouw van de Sugar hub werden een aantal oude gebouwen afgebroken, maar er was ook een groot stuk terrein vrij. Het gaat dus om een aanvulling en uitbreiding van de huidige logistieke installaties in Tienen", vertelde Isabelle Roelandts, hoofd Communicatie & Public Affairs aan Flows.