INEOS krijgt vergunning voor klaarmaken terrein nieuwe fabriek

Chemiebedrijf INEOS mag van het Antwerpse provinciebestuur beginnen met de voorbereiding van terreinen in de Antwerpse haven voor een nieuwe fabriek. Tegen de vergunning om 48 hectare bos te kappen, gaan actiegroepen wel meteen in beroep.

INEOS heeft een vergunning beet waarmee het Britse chemieconcern het terrein van 95 hectare bouwrijp mag maken. Op dat terrein wordt zo'n 48 hectare bos gekapt. Hoewel die elders worden gecompenseerd met in totaal 55 hectare nieuw bos, kwam er breed protest tegen het plan. De Standaard gewaagt van 417 individuele bezwaarschriften en een petitie met meer dan 5.000 handtekeningen. De provincie Antwerpen heeft evenwel het gunstige advies gevolgd van haar provinciale commissie voor omgevingsvergunningen. 

Dat wil niet zeggen dat er nu al werken kunnen beginnen op de terreinen. Al zeker drie actiegroepen – stRaten-generaal, Client Earth en Antwerpen Schaliegasvrij – zouden in beroep willen gaan. Daartoe hebben ze dertig dagen de tijd en bovendien werkt beroep opschortend. 

INEOS kondigde begin dit jaar aan dat het voor drie miljard investeert in de bouw van een nieuwe fabriek in de haven van Antwerpen. INEOS ging er bij de lancering van het project van uit dat de nieuwe installaties in 2024 operationeel zullen zijn. 

Michiel Leen