Huts trekt lessen uit middeleeuwse gouden tijden voor Vlaanderen

Vlaanderen en Brabant waren ooit het ‘Silicon Valley’ van de wereld. Een door Fernand Huts geïnitieerde en gefinancierde tentoonstelling brengt die tijd in Gent terug tot leven. Huts leest in het verhaal ook lessen voor vandaag.

In het Caermersklooster in Gent loopt vanaf vandaag tot eind dit jaar een tentoonstelling die onder de noemer ‘Voor God en Geld’ een beeld schetst van de ‘Gouden Tijd van de Zuidelijke Nederlanden’ en van de evoluerende mens en maatschappij in onze regio van de 12de tot en met de 16de eeuw.

De prestigieuze tentoonstelling en de even prachtige publicaties die ermee gepaard gaan (foto 1), zouden er niet gekomen zijn zonder het initiatief én de ruime financiële ondersteuning van de Antwerpse havenman en mecenas Fernand Huts. Die liet als gids tot de tentoonstelling onder meer ook een speciale Trends-bijlage maken waarop aan de ene zijde een met zijn beeltenis aangepaste versie staat van het 16de-eeuwse campagnebeeld van de tentoonstelling. Het levert een bijzonder leuk prentje op (foto 2), die naar verluidt bedoeld is als knipoog naar de ‘nieuwe mens’ en ‘ondernemer van toen’ die “vandaag in ons voortleeft”.

Uitvinding kapitalisme

Huts' hoofddoel was de aandacht te vestigen op de rol die het graafschap Vlaanderen en het hertogdom Brabant als ongeëvenaard technologisch, industrieel, commercieel, cultureel en artistiek epicentrum speelden in de vijf eeuwen die de middeleeuwen afsluiten en de Nieuwe Tijden inluidden.

“De Italianen hebben hun Renaissance, de Nederlanders beroemen zich nog steeds op hun Gouden Eeuw, de Britten blikken fier terug op Britannia Rules the Waves, maar Vlaanderen is vijf eeuwen lang het Silicon Valley van de wereld geweest en de clou is dat uitgeweken Vlamingen ook nog eens de Gouden Eeuw van Nederland mogelijk gemaakt hebben. Wij stonden aan de avant-garde van vernieuwing en innovatie. Wij hebben hier het kapitalisme en de vrije markt uitgevonden. Wall Street is met zijn beurs maar een kopie van wat in Brugge ontstond en in Antwerpen werd geperfectioneerd.”

Voorbeeld voor vandaag

Huts zou Huts niet zijn als hij van de geschiedenis niet een gedreven maar soms zeer eigen lezing gaf – de academici op de persvoorstelling deden hard hun best om die te nuanceren – en als hij aan zijn jongste kunstzinnig initiatief ook niet een paar actuele boodschappen koppelde.

“De politici van toen wilden dat dit economisch model een succes zou worden. Met het toekennen van vrijheden en privilegies hebben graven en hertogen het ondernemerschap in de steden gedragen en gestimuleerd. Ze beseften heel goed dat je de koe eerst moet vetmesten alvorens ze te slachten. Je moet eerst welvaart creëren.”

“Zonder dat we het bedoeld hadden, hebben we ontdekt dat het verhaal van die vijf eeuwen een voorbeeld kan zijn voor vandaag”, voegt de topman van Katoen Natie daar met enige 'candeur' aan toe.

Hij ziet in het propageren van het verhaal van de Gouden Tijden hoe dan ook een bijzonder geschikt middel om de branding van Vlaanderen te versterken. “We kunnen daar heel veel mee doen om deze regio in de wereld op de kaart te zetten.”

De tentoonstelling in Gent is daar alvast een mooie aanzet toe.