Tarieven op Chinese spotmarkt stijgen met 88%

De tarieven voor het vervoer van spotlading tussen China en Noord-Europa zijn in een week tijd bijna verdubbeld.

Dat betekent dat de tariefverhoging die de rederijen voor de tweede of derde week van december aangekondigd hadden, grotendeels geslaagd is.

Begin november was er ook al een forse verhoging, maar het effect daarvan verdween na vier weken als sneeuw voor de zon. Begin deze maand daalde het tarief voor een 40’ container tussen Shanghai en Antwerpen volgens de Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) naar 1.438 dollar all-in.

Vorig week kwam daar terug 1.268 dollar bij, wat betekent dat er nu 2.706 dollar all)in betaald wordt. In de trade tussen de Far East en het Middellandse Zeegebied gingen de vrachtprijzen voor spotlading per 40’ container van 1.830 naar 2.886 dollar all-in (+58%).

Trans-Pacific

Ook op de trans-Pacific krijgen de carriers weer meer inkomsten. Daar steeg het tarief voor een 40’ container uit China naar de westkust van Noord-Amerika van 1.825 naar 2.259 dollar (+24%).

De komende weken moet duidelijk worden of de rederijen het hogere tariefniveau kunnen behouden. De kans lijkt groot dat de druk op de prijzen zal terugkeren tot de korte piek van het Chinese Nieuwjaar, dat in 2015 op 19 februari valt.