Oprichter van Evergreen overleden

De voorzitter van de Taiwanese groep Evergreen, Chang Yung-fa, is deze ochtend op 88-jarige leeftijd overleden. Hij maakte van Evergreen de grootste Aziatische containerrederij.

Chang Yung-fa richtte op 1 september 1968 de rederij Evergreem Marine Corporation op, die van start ging met een vijftien jaar oud bulkschip dat tweedehands was aangekocht. In 1975 besefte hij dat er grote kansen lagen in het containervervoer en in 1979 startte hij een containerdienst tussen het Verre Oosten en Europa.

De oprichter van Evergreen was een zeer markante figuur met een duidelijke visie. In 1984 begon hij twee rond-de-wereld diensten met twintig nieuwbouwschepen van de G-klasse (2.728 teu). Die diensten werden pas gestaakt toen Evergreen naar het voorbeeld van de concurrenten postpanamax-tonnage ging inzetten.

Schaalvergroting

Chang Yung-fa had grote bedenkingen bij de schaalvergroting in de lijnvaart en weigerde lange tijd om nieuwe schepen te bestellen van meer dan 8.000 teu. De huidige schepen van 13.808 teu en de eenheden van 14.000 tot 18.000 teu die nog in aanbouw zijn, worden gehuurd van Griekse en Japanse eigenaars.

De Taiwanese reder was ook erg op zijn onafhankelijkheid gesteld. Evergreen sloot zich pas begin 2014 bij de CYKH Alliance aan als reactie op de toenmalige plannen van Maersk Line, MSC en CMA CGM om samen een P3 Network op te richten.

Fortuin

Chang Yung-fa bouwde Evergreen uit tot de grootste Aziatische containerrederij, die vandaag een vloot van 192 eigen en gehuurde schepen exploiteert (samen 932.000 slots). De oprichter zal het niet meer meemaken dat zijn rederij zal worden ingehaald door het nieuwe Cosco na de fusie met China Shipping.

De Evergreen Group bevat behalve Evergreen Line ook nog de luchtvaartmaatschappij EVA Air, een hotelketen en andere logistieke en transportactiviteiten.

Het persoonlijke fortuin van Chang Yung-fa wordt op bijna 1,7 miljar dollar geschat. Enkele jaren geleden zei hij nog dat hij zijn nalatenschap aan liefdadigheidsinstellingen zou schenken.