Nieuwjaarsbrief Johan Proost (VEA - Vereniging Expediteurs Antwerpen)

In onze reeks nieuwjaarsbrieven (gratis en niet vergrendeld) blikt een auteur uit de logistieke sector vooruit naar 2019. Vandaag leest u de brief van Johan Proost, voorzitter van de VEA (Vereniging Expediteurs Antwerpen).

Het nieuwe jaar is een week oud maar wensen mag tot eind januari, een ongeschreven regel die internationaal geldt. Daarom ook van mij een heel gelukkig en gezond 2019.

Als voorbereiding voor dit stuk, heb ik even de editie van 2018 erbij genomen. Niet enkel de mijne maar ook die van mijn collegae, gastcolumnisten. Het is opvallend om te lezen dat alles wat geschreven is, 365 dagen later, heel gelijk is gebleven. Nog steeds zijn NxtPort, multimodaliteit en havenuitbreiding de topics die ons bezighouden.

Mijn vraag is even simpel als kort: wanneer doen we er iets aan ?

Ganzenbord

Voorzichtige initiatieven worden genomen: nachtopeningen, next mode of transport en een negende alternatief zijn daar voorbeelden van. Al te vaak speelt de natuur, de markt of een minister een obstructieve rol. Maar de eersten die iets kunnen veranderen, zijn wijzelf. Wij, als speler op het logistieke ganzenbord, kunnen dingen veranderen als we dat willen. Al te vaak lijkt het meer op 'mens-erger-je-niet' en blijven veranderingen uit.

Stratego

Dat laatste spel is zeker een metafoor voor de relatie tussen douanediensten en de gebruikers van de, door de Europese Commissie genoemde faciliterende, nationale diensten. Hopelijk brengt het ondertekende samenwerkingsakkoord soelaas en kunnen we stoppen met Stratego te spelen.

Zwarte Piet

Een ander item waar niemand over praat, is het spel 'Wie is het?'. Ik verklaar mij nader. In de huidige marktsetting is het voor de buitenstaander alsmaar moeilijker te bepalen wat de rol is van de actoren in de logistieke keten. Uiteraard probeert iedereen zijn servicepalet zo breed als mogelijk te maken. Maar met diensten komen ook risico’s en verantwoordelijkheden. Deze laatste moeten ook genomen worden als het spelletje correct wordt gespeeld en we moeten niet de 'Zwarte Piet' steeds van hand tot hand laten gaan. Want dat is slecht voor de eindgebruiker van onze haven, annex diensten.

Trivial Pursuit

Monopoly is een fijn spel maar alleen gaat het snel vervelen. Daarom moeten we ervoor zorgen dat de jonge mensen die onze sector vinden, misschien wel 'Over water', ook de vragen bij de Trivial Pursuit van de logistiek kunnen beantwoorden. Noodzakelijk daarbij is dat opleidingen georganiseerd worden, dat specialisten participeren als docent en dat stageplaatsen worden aangeboden.

Mijn grootste wens voor 2019 is dat elk van u gezond blijft en gelukkig wordt, of blijft, in alles wat u doet, wat het spel ook is.

Proost!

Johan Proost, voorzitter VEA