Mega-allianties reactiveren werkloze schepen

De werkloze containervloot is de voorbije twee weken kleiner geworden omdat de drie mega-allianties extra schepen nodig hadden voor de nieuwe lijndiensten die ze op 1 april zijn begonnen. Alphaliner verwacht dat die trend aanhoudt.

Volgens de Franse databank Alphaliner zijn er momenteel 256 containerschepen met een capaciteit van meer dan 500 teu die niet aan de slag zijn. Twee weken geleden waren dat er nog 279 en vier weken geleden zelfs 322.

In vergelijking met oktober 2016, toen de werkloze vloot een recordomvang bereikte, is 39% van de toen onbenutte capaciteit nu opnieuw operationeel. Opvallend is dat ook in de categorie van de panamaxschepen van 3.000 tot 5.100 teu er een kentering is. Daarvoor leken de perspectieven eind vorig jaar hopeloos, maar van de 128 schepen die in oktober zonder werk zaten, zijn er inmiddels zeventig weer aan de slag.

Extra tonnage

Alphaliner schrijft dit toe aan het feit dat de allianties extra tonnage nodig hebben omdat ze op 1 april de capaciteit hebben verhoogd met de start van hun nieuwe netwerken. Ook de komende weken zal zich dat nog laten voelen, vooral dan in het segment van de very large container ships (vlcs). Van de 42 schepen van meer dan 7.500 teu die twee weken geleden geen opdracht hadden, blijven er nu nog 33 over. Van die 33 gaan er voor eind mei al zeker nog eens 23 terug aan de slag.

Ondanks het feit dat veel tonnage opnieuw wordt geactiveerd, is de overcapaciteit de wereld nog lang niet uit. De 256 schepen die op dit moment werkloos zijn, vertegenwoordigen een gezamenlijke capaciteit van 967.262 slots, wat nog altijd 4,8% van de totale vloot is.

Dat er op de chartermarkt steeds minder schepen beschikbaar zijn, vertaalt zich wel in een verdere stijging van de chartertarieven. Hapag-Lloyd huurde zopas een schip van 7.471 teu voor een periode van vijf tot zeven maanden aan een prijs van 19.870 dollar per dag. Een paar weken geleden werd voor dat soort schepen slechts 6.000 dollar per dag neergeteld.

Stefan Verberckmoes