Marinefregat Leopold I eerder terug in Zeebrugge na corona aan boord

Nadat een coronageval bij de 160 bemanningsleden ontdekt werd, keerde het marinefregat Leopold I vervroegd van Atlantische oefeningen terug naar Zeebrugge. De besmette militair werd enkele dagen geleden van boord gehaald in Den Helder.

Ondanks de voorzorgsmaatregelen die Defensie heeft genomen, is bij de bemanning van het fregat F930 Leopold I een geval van besmetting gevonden. De militair werd op vrijdag 20 maart in Den Helder ontscheept nadat hij symptomen van COVID-19 vertoonde. Het schip nam in het kader van Atlantische oefeningen deel aan een escorteopdracht voor het Franse vliegdekschip Charles De Gaulle. Die opdracht zou normaal tot 24 april duren.

Uit medische voorzorg werd het fregat vervroegd teruggestuurd naar zijn thuishaven Zeebrugge, waar het deze vrijdagochtend iets voor acht uur aanmeerde. De volledige bemanning werd door de medische keten in de Marinebasis opgevangen. Defensie meldt dat ze haar militairen uitzonderlijke voorwaarden oplegt om zoveel mogelijk extra besmettingen aan de natie te voorkomen. "Iedereen gaat voor veertien dagen in een strikte quarantaine. Dat zal in de eerste plaats thuis gebeuren. Maar voor militairen die thuis familieleden hebben die tot de risicogroep behoren, voorzien we een quarantaine in een militaire installatie. Iedereen zal gedurende de volledige periode nauwgezet (psychologisch) opgevolgd worden."

Roel Jacobus