Luchtbeelden tonen ravage op ‘Maersk Honam’ (+ VIDEO)

Op de eerste luchtbeelden van de brand op het containerschip ‘Maersk Honam’ blijkt duidelijk hoe erg het met het schip gesteld is. Het volledige voorschip en de lading zijn zwaar beschadigd door de hevige brand.

Eergisteren deed er zich een zware ontploffing voor in een van de ruimen van de ‘Maersk Honam’ voor het stuurhuis, waarna er meteen een zware brand uitbrak met vlammen tot wel 25 meter hoog. Zie ook het bericht van Flows van gisteren. Op de eerste beelden van de ramp is te zien hoe groot de schade is aan de lading die zich voor de brug bevond.

Maersk Line meldde gisteren nog dat een van de 23 opgepikte bemanningsleden aan zijn zware brandwonden bezweken is. De 22 andere geredde opvarenden worden nu naar Sri Lanka gebracht. Vier andere leden van de crew zijn nog altijd vermist en worden gezocht.

Middellandse Zeegebied

De 15.262 teu grote ‘Maersk Honam’ die nog maar een half jaar in de vaart was, voer tussen het Verre Oosten en het Middellandse Zeegebied in de AE11/Jade Service van het 2M Vessel Sharing Agreement van Maersk Line en MSC. De explosie deed zich voor voor de Indische kust tijdens de trip van Singapore naar Suez. Aan boord van de containerreus bevonden zich volgens Maersk Line 7.860 containers (omgerekend 12.416 teu).   

Momenteel zijn vijf schepen betrokken bij de zoek- en reddingsacties, die nu worden gecoördineerd vanop het schip ‘Maersk Mc-Kinney Møller’ (18.340 teu). Die containerreus was toevallig in de buurt tijdens een trip van Noord-Europa naar Tanjung Pelepas en het Verre Oosten voor de AE10/Silk Service van 2M.

Stefan Verberckmoes