Commissaris Bulc bezoekt haven van Antwerpen

Violeta Bulc heeft vandaag een bezoek gebracht aan de haven van Antwerpen. Voor de Transportcommissaris was het een eerste concrete kennismaking met de havensector. Ze zei onder de indruk te zijn van de omvang van de haven.

Bulc en een delegatie van DG Move waren in Antwerpen op uitnodiging van de Europese redersvereniging ECSA, in samenwerking met de Grimaldi-groep/AET en het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen.

Ze begon haar dag met een helikoptervlucht boven de haven, wat de aanleiding was van haar uitspraak over de omvang van de haven. “Het is pas als je dit allemaal vanuit de lucht ziet, dat je het grote verhaal begrijpt”, aldus Bulc.

“Het is hier dat de goederen beginnen te bewegen en dat je inziet dat ‘interconnectiviteit’ en goede hinterlandverbindingen, o.a. per binnenschip, nodig zijn”, zei ze nog.

Twee uitdagingen

Ze profiteerde van de gelegenheid om te herinneren aan de twee grote uitdagingen waarvoor de transportsector staat. “De eerste in het gebruik van de ruimte. We kunnen niet verder horizontaal blijven groeien. We moeten overwegen om ook in de hoogte te gaan. De tweede is de groene agenda. "De Europese transportsector moet in dit verband een concurrentieel voordeel halen uit de technologie”, zei Bulc. Zoals geweten mikt ze hierbij vooral op digitalisering, alternatieve brandstoffen en elektrificatie.

Na haar ontvangst bracht zij een uitgebreid bezoek aan de AET-terminal van Grimaldi op de Linkeroever, waar ze onthaald werd door Emmanuele Grimaldi 'himself', en aan het schip ‘Grande Gabon’ dat daar auto’s aan het laden was.

Nadien stond nog een werklunch bij de Koninklijke Belgische Redersvereniging op haar programma.