BigLift heeft nieuw vlaggeschip

BigLift Shipping heeft zijn vloot zwareladingschepen versterkt met een vijftiende eenheid. De ‘Happy Star’ wordt het nieuwe vlaggeschip van de in heavy lift en project cargo gespecialiseerde dochter van de Spliethoff-groep.

Het 156 meter lange en bijna 20.000 dwt metende schip is in China gebouwd en daar zopas gedoopt. De ‘Happy Star’ is de tweede eenheid in de S-klasse van Big Lift. Eerder ging de ‘Happy Sky’ haar al vooraf. De laatste nieuwbouw is wel nog ruim een meter langer en 2,5 meter breder.

Beide schepen werden uitgerust met twee dekkranen die elk 900 ton kunnen heffen en samen tot 1.800 ton aankunnen binnen een bereik van 25 meter. Zij kunnen bovendien een last tot bijna 47 meter hoog tillen, volgens Big Lift hoger dan om het even welk schip in de wereldwijde vloot zwareladingschepen.

Lading kan in het grote ruim achter het voorkasteel of op het 29 meter brede open dek achter het voorkasteel gestouwd worden. Het tween deck is aanpasbaar in de hoogte en het schip kan met open luiken varen met een diepgang tot 8 meter. De ‘Happy Star’ voldoet aan de hoogste Fins-Zweedse normen inzake ijsversterking.

Voor de eerste reis is die ijsklasse nog niet nodig, want de maidentrip leidt naar het Australische Port Hedland voor de levering van een scheepsbeladingsinstallatie.