Aziatische scheepswerven rijven nieuwe orders binnen

Na de recente orders van Evergreen en MSC in Zuid-Korea en China, hebben verschillende Aziatische werven alweer nieuwe bestellingen binnengehaald. Er zijn er nog meer op komst.

De Taiwanese rederij Evergreen ondertekende vorige zondag bij Samsung Heavy Industries een contract voor de bouw van acht containerschepen van 11.000 teu (of 12.000 teu volgens de werf).

Een dag later zette Anchor Chang (links op de foto) als voorzitter van Evergreen Marine Corp alweer zijn handtekening onder een nieuw contract met Shoei Kisen om twaalf nieuwe containerschepen van 11.000 teu te huren van deze Japanse scheepseigenaar. Shoei Kisen is de rederijdochter van de Japanse scheepsbouwer Imabari, die de twaalf nieuwe neopanamaxschepen voor Evergreen tussen het derde kwartaal van 2020 en het laatste kwartaal van 2021 zal opleveren.

DFDS

Guangzhou Shipyard International (GSI) mocht onmiddellijk na de bestelling van MSC en Moby van vier luxueuze cruiseferries al een nieuw groot order van DFDS aankondigen en breekt zo door als (nieuwe) leverancier van roroschepen.

De Chinese scheepswerf mag voor DFDS twee grote ropaxschepen (tweede foto) bouwen met een vrachtcapaciteit van maar liefst 4.500 lijnmeter, die in 250 hutten ook nog eens plaats zullen bieden aan 600 passagiers. De twee veerboten zijn bestemd voor diensten vanuit Litouwen op Zweden of Duitsland en zullen daar in de Baltic voor een capaciteitsverhoging van 30% zorgen.

Yang Ming

Er zijn nog nieuwe orders op komst. De Taiwanese carrier Yang Ming gaf zopas meer uitleg bij het geplande nieuwbouwprogramma. De rederij zegt nu tien schepen van 11.000 teu te willen laten bouwen, die het in lange-termijncharter zal nemen. Zelf wil Yang Ming ook nog eens tien eenheden van 2.800 teu bestellen voor intra-Aziatische diensten. Yang Ming heeft bevestigd dat deze nieuwbouwplannen al door de raad van bestuur werden goedgekeurd.

In Zuid-Korea hengelen de scheepswerven naar de orders voor megamaxschepen van 22.000 teu, die HMM binnenkort dankzij de steun van de Zuid-Koreaanse overheid wil plaatsen.

Stefan Verberckmoes