Nieuwjaarsbrief Geert Pauwels (CEO Lineas)

Vandaag is de CEO van Lineas, Geert Pauwels, de auteur van de dagelijkse nieuwjaarsbrief. In deze reeks nieuwjaarsbrieven brengen een dertigtal prominente spelers uit de logistieke keten in ons land hun wensen en plannen voor 2020 naar voor.

In 2019 zette Lineas weer een mooie groei neer en gaf zo de modal shift een stevige duw in de rug. Daarvoor konden we natuurlijk rekenen op onze partners en klanten: bedankt! Maar ook op onze teams die de handen uit de mouwen staken om de stakingen in Frankrijk en de vele werkzaamheden op het spoor het hoofd te bieden. De Freight Force ging de extra mijl.

Het was eveneens het jaar waarin we de Europese en Belgische spoorvrachtoperatoren bij elkaar brachten rond het gezamenlijke actieplan voor 30% spoor tegen 2030. Voor klimaat en mobiliteit. Nog nooit sprak onze sector op deze manier met één stem. En dat was hoognodig. Want de uitdagingen zijn er.

Oosterweelfiles en klimaatplannen

Beste politici,

In 2020 gaan de Oosterweelwerken zwaar op de mobiliteit wegen. En de Green Deal maakt onze klimaatdoelstellingen nog ambitieuzer. We weten allemaal dat het spoor een belangrijk deel van de oplossing is. Maar nu is het hoog tijd om het juiste kader te creëren.

Als spoorvrachtsector legden we concrete actieplannen op tafel voor een verdubbeling van de spoorvolumes. Ze zijn ambitieus maar realistisch. Om een voorbeeld te geven: samen met Febetra lanceerden we het idee van de overslagcheque voor transporteurs. Dat zou een wereld van verschil maken in de keuze voor het spoor, en dus uit de Oosterweelfiles. Sta me toe jullie het voornemen te geven van hier zo snel mogelijk werk van te maken.

Samen multimodale oplossingen uitwerken

Beste klanten,

Met Lineas wachten we natuurlijk niet tot de juiste context wordt gecreëerd. We zoeken nu al actief met al onze partners naar goeie oplossingen. Zo verdubbelden we bijvoorbeeld onze spoorcapaciteit richting Antwerpen om jullie uit de Oosterweelfiles te krijgen.

Ik moedig jullie aan om als voornemen in 2020 ‘meer spoor’ op te nemen. Voor jullie supplychain, maar ook voor mobiliteit en klimaat. Als je al op het spoor zit, verhoog dan aanzienlijk je volumes tegen eind 2020. Als je nog geen spoor hebt, zet dan de eerste stappen met ons dit jaar. Wij staan klaar om samen slimme multimodale oplossingen uit te denken. Mijn voornemen is ervoor te zorgen dat dit jullie beste voornemen ooit wordt.

Een nieuwe fase voor Lineas

Met Lineas hebben we al een heel parcours afgelegd de afgelopen jaren. In 2020 starten we een nieuwe fase waarin we onszelf nogmaals zullen heruitvinden. Betere processen, digitalisering, innovatie en een verder doorgedreven focus op kwaliteit. Dat alles om de modal shift nog verder in Europa te brengen.

Met de recente komst van Lars Redeligx en Kurt Coffyn hebben we een sterk managementteam voor die volgende fase. Met onze duidelijke visie en strategie voor modal shift, en de passie van onze mensen, weet ik zeker dat we hierin zullen slagen. We zijn klaar voor de uitdaging!

Geert Pauwels, CEO Lineas

 

U krijgt ook de nieuwjaarswensen van onze partner

www.grimaldi.napoli.it