Nik Delmeire wordt secretaris generaal van ESC

Nik Delmeire, de voorzitter van de Belgische verladersorganisatie OTM, wordt de nieuwe secretaris generaal van ESC. Hij start al op 15 oktober bij de Europese verladerskoepel, waarvan hij sinds 2011 vice-voorzitter is.

Het nieuws deed al in sommige kringen de ronde, maar de beslissing is maandag officieel gevallen: de algemene vergadering van de European Shippers’ Council (ESC) heeft Delmeire benoemd als secretaris generaal. Omdat dit een voltijdse functie is, verlaat hij Agfa Materials, waar hij ‘inventory planning manager’ is. Delmeire werkt overigens al sinds 1983 bij Agfa, waar hij diverse functies in aankoop en logistiek bekleedde.

In een telefonisch gesprek met Flows zei Delmeire dat het vertrek enkele maanden geleden van de toenmalige secretaris generaal Paola Lancelotti, een belangrijk aspect was in de beslissing van de raad van bestuur van ESC. “Dat heeft ons zicht op de werking van de organisatie veranderd,” zei hij.

CORE

Wat in zijn beslissing ook heeft meegespeeld, is het feit dat de ESC aangeduid is om het CORE-project (Consistently Optimised Resilient) te coördineren. Dat is één van de grootste Europese ‘Research and Demonstration’-projecten" op het vlak van supply chain. Circa 70 partners zullen de komende vier jaar samen met verschillende DG’s van de Europese Commissie in dit project samenwerken. Dat heeft tot doel, op basis van eerdere onderzoeksprojecten, een betere balans te creëren tussen de bescherming van de globale supply chains enerzijds, en het faciliteren van de handel en de logistiek anderzijds.

“Dat maakt de functie inderdaad interessanter. Het was een belangrijke factor in mijn beslissing, maar die was niet doorslaggevend”,  zegt hij.

Delmeire staat  al sinds 2009 aan de top van OTM. “Ik blijf voorlopig voorzitter. De bestuursvergadering van de vereniging moet nog beslissen voor hoelang”, zegt hij..

“Niet alleen voor Nik Delmeire, maar ook voor OTM is dit een erkenning voor het werk dat de voorbije jaren werd geleverd om de belangen van de verladers te verdedigen. En bovendien zal dit de betrokkenheid van OTM bij wat zich afspeelt in Europa nog vergroten,” aldus de Belgische verladersorganisatie in een reactie op deze benoeming.