China Shipping overweegt Antwerpse aanloop voor ‘CSCL Globe’

De Antwerpse missie onder leiding van burgemeester Bart De Wever heeft in Shanghai een bezoek gebracht aan de rederij China Shipping.

In de marge van dat bezoek kon opgetekend worden dat de Chinese carrier overweegt om de 400 meter lange nieuwbouw ‘CSCL Globe’ volgend jaar op proefvaart naar Antwerpen te sturen.

De ‘CSCL Globe’ die in november in de vaart moet komen, wordt met een capaciteit van 19.100 teu op papier het grootste containerschip ter wereld. Verwacht wordt dat het recordschip zal ingezet worden in de AEX1-dienst met UASC, die in Europa Felixstowe, Hamburg, Rotterdam en Zeebrugge aanloopt.

Simulator

Een kapitein van China Shipping was vorige vrijdag echter in het Waterbouwkundig Laboratorium van Borgerhout op bezoek, waar hij via een simulator op de Westerschelde gevaren heeft. Er stond ook een bezoek aan het Deurganckdok op het programma. Dezelfde kapitein bezocht ook Zeebrugge en Hamburg om daar geïnformeerd te worden over toekomstige aanlopen van schepen van 19.100 teu.

In zijn rapport aan de rederijtop in Shanghai was hij naar verluidt lovend over de aanloopmogelijkheden van de twee Vlaamse havens. Het is nu aan China Shipping om knopen door te hakken, wat allicht ook in overleg met de partners van Ocean Three (CMA CGM en UASC) zal gebeuren.

Het grootste containerschip dat Antwerpen ooit aangelopen heeft, is de 'Mary Maersk' (18.270 teu) waarvan de afmetingen bijna identiek zijn als die van de 'CSCL Globe'. Op 7 januari wordt aan het Deurganckdok overigens de 'Morten Maersk' als tweede Triple E-schip van de Deense rederij verwacht.