Volgebouwde luchthaven Luik krijgt nieuwe logistieke zone 33 hectaren

Volgend jaar start de aanleg van een nieuwe logistieke zone van 33 ha ten westen van Liege Airport. Vanaf 2023 zullen zogenaamde tweedelijnsbedrijven er zich mogen vestigen. De luchthaven en de logistieke zones errond barsten nu uit hun voegen.

SOWAER, de Waalse openbare onderneming voor de luchthavens, mag in de zone ‘Fontaine’ na een lange procedure het laatste huis onteigenen. Ze had het huis al in 2018 via een rechtszaak gekocht, maar de eigenaar bleef zich verzetten. Andere huizen in de buurt werden al in 2015 in der minne onteigend. De weg is nu helemaal vrij om de gebouwen af te breken en de nieuwe logistieke zone aan te leggen. De bouwvergunning wordt nog voor het einde van dit jaar verwacht. De aanleg zal twee jaar duren, zodat de eerste bedrijven zich er vanaf 2023 kunnen vestigen. De investering bedraagt 10 miljoen euro.

Grote vraag

De nieuwe zone ligt in het verlengde van de startbaan, naast de snelweg en op een boogscheut van het op- en afrittencomplex van Flémalle. De logistieke zones ten oosten en ten noorden van de luchthaven zijn helemaal volzet, zodat de vraag naar nieuwe terreinen door de forse toename van de luchtvrachttrafieken op Liege Airport groot is. De zone Fontaine – die door de luchthaven wordt gecommercialiseerd - wordt voorbehouden voor logistieke activiteiten. Die zullen hoofdzakelijk gericht zijn op de distributie in Europa van goederen die per vliegtuig van overzee aangevoerd worden.

Philippe Van Dooren