European Logistics Association lauwert Alex Van Breedam

Alex Van Breedam, ceo en oprichter van Tri-Vizor, is door de European Logistics Association (ELA) uitgeroepen tot ‘Professional of the Year 2014’. De ‘Gold Medal in Logistics and Supply Chain’ ging dit jaar naar de autoconstructeur Skoda.

De ELA, met zetel in Brussel, is een onafhankelijke federatie die een dertigtal nationale verenigingen groepeert met als doel een netwerkplatform te zijn en best practices in logistiek en supply chain te stimuleren. “Wij zijn geen politieke lobby, maar een professioneel promotie-orgaan,” aldus Nicole Geerkens, executive officer van ELA. Voor België zijn VIB en ABCAL lid, voor Nederland vLm. Andere toonaangevende leden zij BVL in Duitsland, ASLOG in Frankrijk en CILT in het VK. De huidige voorzitter van ELA is Jos Marinus (VIB)

Jaarlijks reikt de ELA twee awards uit. De Gold Medal in Logistics and Suppy Chain beloont het beste project inzake supply chain management. Het moet al geïmplementeerd zijn en de resultaten moeten gemeten en aantoonbaar zijn. De Professional of the Year gaat naar een persoon die uitzonderlijke ideeën heeft gerealiseerd, met meetbare resultaten.

Skoda

De gouden medaille gaat dit jaar naar Skoda voor zijn project ‘Simply clever logistics support for build-to-order production in the automotive’. Met dit project wou de autoconstructeur, die nu nog enkel op maat van de klant produceert, de uitdaging aangaan van een betere kostenefficiëntie en een productievere logistiek. Build-to-order resulteerde immers in een bijzonder groot aantal varianten  van elektrische bedrading, spiegels, deurhendels, versnellingsbakken en noem maar op. In dit project staat een semi-automatische warehouse centraal, alsook het ‘pick-by’-principe. Dit is geïmplementeerd met ‘pick-by-point’, ‘pick-by-frame en ‘pick-by-box’.

Door dit project te realiseren heeft Skoda kostenreducties tot 25% kunnen realiseren en productiviteitswinsten tot 30%. Het foutenpercentage neigt nu naar zero en de technische investeringen hebben zich vertaald in een ROI van een jaar.

'Extended Gateway'

Van Breedam kreeg de trofee van Professional of the Year. Hij werd gelauwerd als uitvinder van het concept van de ‘extended Gateway’ en als oprichter van Tri-Vizor.

De extended Gateway is een concept waarbij bijkomende multimodale logistieke centra in het hinterland worden gecreëerd om toegevoegdewaardelogistiek te huisvesten. “Alle Vlaamse provincies gebruiken nu het concept om hun logistieke hotspots te identificeren,” stelt de ELA in haar motivatie.

Tri-Vizor is een bedrijf dat proactief horizontale samenwerking tussen verladers promoot om goederenstromen te bundelen en te synchroniseren volgens het ‘carpooling for cargo’-concept.

“In de marge van de award-uitreiking ging ook een prijs naar de meest begeesterende en inspirerende presentatie van de zes projecten die in de finale zaten, een soort publieksprijs, dus. De prijs ging naar het Hongaarse bedrijf SMR,” aldus Geerkens tot slot.