
Patrik Peeters, actief bij het Waterbouwkundig Laboratorium, bootst het effect van overslaande golven bij een superstorm na. De simulatie kadert in het EU interreg-project Polder2C’s, dat onderzoek doet naar de sterkte van de dijken in de Hedwige-Prosperpolders.
In het kader van het Sigmaplan – dat Vlaanderen beter moet beschermen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren – bereidt de Vlaamse Waterweg de ontpoldering van de Hedwige-Prosperpolder voor. De huidige dijk langs de Schelde, op de grens van Nederland en België, wordt afgegraven en landinwaarts verlegd. Voor dat zover is, fungeert de polder als Europees testgebied.
"De oude dijk is sinds een paar jaar een 'living lab' of proeftuin geworden", vertelt Peeters, relatiebeheerder bij het Waterbouwkundig Laboratorium. Dat is een expertisecentrum dat wetenschappelijk onderzoek doet naar de effecten van water in beweging. "De dijk mag door verschillende partijen belast en beschadigd worden om proeven uit te voeren en innovatieve technieken te testen op het gebied van waterveiligheid en crisisoefeningen."
Kapot
Zo is ook, mede op initiatief van Peeters, het Europese interreg-project 'Polder2C’s' gestart. Dat onderzoekt de mogelijke impact van een superstorm. “Met een golfoverslagsimulator bootsen we het effect van overslaande golven bij een superstorm na, waarbij een enorme hoeveelheid water over de dijk stroomt. Daarbij overschrijden we de norm die de dijken moeten aankunnen. Niet alleen willen we zien waar de grens van de dijk ligt, maar ook hoe we ons beter kunnen beschermen tegen de gevolgen van golfoverslag. Eigenlijk creëren we schade aan de dijk om noodherstelmaatregelen uit te proberen", vertelt hij.
Dijksterkte
Rond de dijk bevindt zich een afdeklaag of 'jasje' van klei en vegetatie. De wortels van de gewassen beperken in zekere mate de impact van de golven. "Het merendeel van onze dijken vandaag zijn hoog en sterk genoeg. Maar, met het oog op de stijging van de zeespiegel over vijftig jaar, moeten we anticiperen: ofwel verhogen we onze dijken, ofwel versterken we onze dijken met bijvoorbeeld een dikkere 'jas' waardoor we niet hoeven te verhogen", vertelt hij. "Als de grasmat in goede vorm is, zijn de dijken veel sterker dan we op papier zouden geloven. Onderhoud en beheer spelen hierbij een hoofdrol."
Energie
Peeters is afgestudeerd als bio-ingenieur. Als projectleider van Polder2C’s, oefent hij zijn job met veel plezier uit. "De samenwerking met Nederland en andere partijen die enthousiast reageren op de mogelijkheden die we met 'onze speeltuin' bieden, geeft mij energie", vertelt hij. "De mensen zijn enorm 'getriggerd' om met een echte dijk te experimenteren. Het is een kennispool waarbij we ideeën uitwisselen en elkaar inspireren. De combinatie van onze klanten te 'soigneren', maar ook af en toe met de handen in het slijk zitten, vind ik enorm fijn."
Hiernaast ziet u een video van Patrik Peeters die met een golfoverslagsimulator een superstorm nabootst in de Hedwige-Prosperpolder.