Marc Van Peel is de nieuwe voorzitter van Maritiem Patrimonium, het geesteskind van Jean-Jacques Westerlund. Hij nam de fakkel over van Luc Hofkens. "Ik hoop het enthousiasme voor maritiem erfgoed over te dragen aan de volgende generaties", zegt hij.
De private stichting Maritiem Patrimonium (MPM) is een relatief jonge vereniging. Ze is ontstaan in 2018 op initiatief van wijlen Jean-Jacques Westerlund (die ook voorzitter was van de koepelvereniging Watererfgoed Vlaanderen) om waardevol varend maritiem erfgoed te behoeden van sloop of verwaarlozing.
Specifiek project
"Ik heb de geboorte van MPM nog achter de schermen meegemaakt", vertelt Marc Van Peel, oud-havenschepen van Antwerpen. "De vzw Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum (VNSM), die al 85 jaar bestaat en in de loop der jaren veel erfgoed zoals oude schepen en schilderijen voor het Nationaal Scheepvaartmuseum heeft verworven, stelde samen met Jean-Jacques vast dat mensen die gepassioneerd zijn door historische schepen, graag giften wilden geven, maar alleen voor een specifiek project. Vandaar dat MPM werd opgericht."
Behartenswaardig
"Ik was op de achtergrond altijd al graag bezig met maritiem erfgoed en heb de voorzittersrol aanvaard omdat ik het doel zo behartenswaardig vind", gaat hij verder. "Mijn interesse voor erfgoed neemt toe naarmate ik het zelf meer word", lacht hij.
Volwaardig museum
Het Nationaal Scheepvaartmuseum bevond zich oorspronkelijk in het Steen. Later werd de historische collectie van VNSM volledig geïntegreerd in het MAS op het Eilandje. Dan zou op de Antwerpse Droogdokkensite een volwaardig maritiem museum worden gebouwd, maar dat project werd door het Antwerpse stadsbestuur uitgesteld. "Ik hoop dat het er ooit nog komt", vertelt Van Peel. "Het is bedroevend om te zien dat er in een grote havenstad zoals Antwerpen, geen maritiem museum is. Om die reden werk ik samen met VNSM en de stad Antwerpen aan het masterplan voor de geleidelijke ontwikkeling en ontsluiting van de prachtige Droogdokkensite."
Stadsontwikkeling
"De site herbergt niet alleen enorm veel maritiem erfgoed, maar is ook gelegen in een fantastische wijk vlakbij het MAS, het Red Star Line Museum, het Havenhuis, de Royerssluis en de Hogere Zeevaartschool", gaat hij verder. "In de loop van de komende jaren verhuist het Havencentrum vanuit Lillo naar de Droogdokkensite. De bloeiende jeugdwerking Stormkop heeft er zich intussen al gevestigd. Er zijn veel verschillende havenactoren actief. We streven er daarom naar om zeker nog andere historische schepen onder onze hoede te nemen."
Weer varend
MPM's eerste restauratieprojecten waren het lichtschip 'West-Hinder III' en de houten mijnenveger 'M477 Oudenaarde'. "De 'West-Hinder III' lag jarenlang in het Bonapartedok te verkommeren. Een team van onafhankelijke vrijwilligers heeft het schip opgeknapt waardoor het nu zelfs weer kan varen", vertelt hij. "Ook de 'M477 Oudenaarde' is dankzij vrijwilligers gerestaureerd."
Bezoek
De 'West-Hinder III' is intussen geklasseerd en werd op 26 maart tijdens de 'Droogdokkendagen' door Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters symbolisch aan de stichting MPM overgedragen. "Ook de 'M477 Oudenaarde' werd dankzij de goede zorgen van vrijwilligers, waaronder oud-bemanningsleden, in ere hersteld en voor het eerst voor het brede publiek opengesteld", vertelt hij.
Respect
Als voorzitter streeft Van Peel er vooral naar, de interesse en het respect voor maritiem erfgoed te doen toenemen, zowel vanuit de particuliere als de overheidssector. "Onze gerestaureerde schepen verdienen een mooie plek op de Droogdokkensite waar ze goed bewaard kunnen blijven", zegt hij. "Het is de verdienste van Jean-Jacques Westerlund en alle vrijwilligers dat de schepen nu nog bestaan. Jean-Jacques ijverde ervoor om het enthousiasme voor maritiem erfgoed over te dragen aan de volgende generaties. Dat zou ik ook graag bereiken."
Havenambassadeur
Naast zijn voorzittersrol bij MPM, is Marc Van Peel (72) nog actief aan de slag als havenambassadeur van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. Van 1997 tot 2018 zetelde hij in de raad van bestuur van het Havenbedrijf Antwerpen. Sinds 2007 was hij voorzitter van de raad.