Bijzonder huwelijk tijdens nieuwjaarsfeest Port of Antwerp-Bruges

Nieuws, Mensen
Bart Meyvis
Annick De Ridder en Dirk De fauw als Maria van Bourgondië en Maximiliaan I van Oostenrijk
Annick De Ridder en Dirk De fauw als Maria van Bourgondië en Maximiliaan I van Oostenrijk © Jeroen Broeckx

De medewerkers van Port of Antwerp-Bruges vierden op vrijdag 26 januari 2024 hun nieuwjaarsfeest. Bij binnenkomst werden de gasten verwelkomd door Annick De Ridder en Dirk De fauw, gekleed in een opmerkelijke 15-de eeuwse outfit.

De Ridder, verkleed als Maria van Bourgondië, en De fauw als Maximiliaan I van Oostenrijk wachtten de zowat 1.700 genodigden op bij binnenkomst van het nieuwjaarsfeest van Port of Antwerp-Bruges in de Antwerpse Lotto Arena. Met deze historische knipoog blikken beide haveneminenties terug op het – ondertussen al bijna tweejarige – fusieverhaal tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge.

Huwelijk

De Ridder en De fauw lichten toe waarom ze net in die historische pakken gekropen zijn. “We staan hier op de jaarlijkse receptie voor de medewerkers van Port of Antwerp-Bruges zoals de jonge traditie het wil, in een creatieve outfit”, zegt De Ridder. “De Brugse burgemeester Dirk De fauw is hier als Maximiliaan van Oostenrijk en ikzelf als Maria van Bourgondië. De kenners van onze vaderlandse geschiedenis weten dat die twee een huwelijk aangingen met verstrekkende politieke en economische gevolgen. Net zoals de fusie tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge in Port of Antwerp-Bruges.”

Habsburgse wereldrijk

“Dat huwelijk was de basis voor het latere Habsburgse wereldrijk, dat grote delen van Europa zou omvatten en zorgde voor een grote mate van politieke stabiliteit in de Bourgondische Nederlanden. Het had ook een blijvende impact op de Europese geschiedenis”, vult De fauw aan.

“Dit zorgde voor economische bloei. Handel en culturele uitwisseling tussen de regio’s werden bevorderd, wat gunstig was voor de ontwikkeling van de Lage Landen. De fusie van de twee havens bewijst elke dag opnieuw haar meerwaarde. Al zeker in economisch uitdagende tijden. Zo hebben we samen onze positie in de internationale logistieke keten versterkt en onze positie als een van de belangrijkste toegangspoorten tot Europa aanzienlijk versterkt.”

Containervolumes

“Door ons spreekwoordelijk huwelijk kunnen we de containervolumes spreiden over beide platformen en staan we als haven met een nog sterker merk op internationaal niveau”, zegt De fauw. “Al helemaal leuk is dat we ook een kindje hebben, want de bouw van de Scheldetunnel voor het Oosterweelproject, die gebeurt in Zeebrugge.”

“Hun trouwring bevatte een diamant, dat is dan ook weer een linkje met Antwerpen”, zegt De Ridder. “Die Maria van Bourgondië was een echte powerlady. Eigenlijk was zij dé vorstin van de Nederlanden. Ze was immers hertogin van Bourgondië, Brabant, Limburg, Luxemburg en Gelre, gravin van Vlaanderen, Artesië, Holland, Zeeland, Henegouwen, Namen en Franche-Comté én vrouwe van Mechelen. Zoveel titels hoef ik niet. Zolang ik maar een pak langer leef”, lacht De Ridder. “Maximiliaan werd dan weer in 1488 tijdens de tweede Vlaamse opstand door de Bruggelingen vier maanden opgesloten. Dat hoeft voor mij ook niet (lacht)”, besluit De fauw.