Xavier De Coster neemt leiding Van Moer-sites buiten Antwerpse haven

Interview, Mensen
Bart Meyvis
Xavier De Coster, Cluster Manager bij Van Moer Logistics
Xavier De Coster, Cluster Manager bij Van Moer Logistics © Bart Meyvis

Xavier De Coster had er al een lange carrière bij Delhaize opzitten toen hij bij Van Moer Logistics terechtkwam als consultant. De familiale no-nonsensecultuur en het echte ondernemerschap deden hem recent beslissen om er voltijds aan de slag te gaan als cluster manager.

“Al van kindsbeen af was ik gebeten door ondernemen”, vertelt Xavier De Coster. “Zo ging ik bij kleine zelfstandigen meewerken en probeerde ik steeds mee te denken over hoe het beter kon. Tijdens mijn studies handelswetenschappen heb ik geopteerd voor de optierichting KMO en baatte ik parallel een studentencafé uit. Het was eerder toevallig dat ik bij Delhaize ben begonnen als storemanager. In 2010 heb ik dan de overstap gemaakt naar de logistieke tak van Delhaize, waar ik me ben gaan focussen op het begeleiden van verandertrajecten binnen de organisatie. Op dat moment had ik echt geen verstand van logistiek, maar dat is ondertussen al heel anders.”

“De logistiek is voor mij de ideale combinatie tussen mens en proces. Ik hou ervan om mensen te motiveren en inspireren en samen te werken als team om de processen zo goed mogelijk uit te voeren en te verbeteren. Als je deze twee elementen (mens en proces) goed onder controle hebt, dan draait de logistiek en zijn onze klanten tevreden. In de winkels speelde veel meer emotie. Je kon een perfecte uitstalling doen van je goederen, maar als de klant die dag geen zin had om deze te kopen, dan bleven de goederen staan.”

Wat doet een cluster manager bij Van Moer Logistics?

Xavier De Coster: “Tot voor kort waren alle twintig sites van Van Moer de bevoegdheid van één persoon. De hoeveelheid en de complexiteit van de verschillende soorten klanten (in segmenten zoals food & feed, chemicals, petrochemicals, general cargo en e-commerce) in combinatie met de grote groeiambities die we hebben, was niet langer houdbaar. Daarom is er een structuur uitgetekend om de focus op de bestaande sites te vergroten en die groei verder te blijven overzien en ondersteunen. In concreto wil dit zeggen dat er drie clusters werden gevormd. Als één van de drie cluster managers ben ik verantwoordelijk voor alle sites buiten de Antwerpse haven, meer bepaald de sites in Gent, Brussel, Grobbendonk en Laakdal.”

“We groeien snel bij Van Moer Logistics. We kennen een sterke organische groei maar zetten ook in op acquisities. Als er een mooie opportuniteit voorbij komt die past binnen de visie en de cultuur van het bedrijf, dan zal er wel degelijk onderzocht worden of er mogelijkheden zijn.”

Je hebt bij Van Moer Logistics eerst al een tijdje als consultant gewerkt?

“In totaal heb ik negentien jaar bij Delhaize gewerkt, waar ik veel kansen heb gekregen om me te ontplooien in zowel de verkoop als de logistiek. Na mijn laatste positie als verantwoordelijke Supply Chain Belux, is het idee om zelfstandig te worden verder gerijpt en heb ik mijn eigen zaak opgericht. Na enkele missies bij andere logistieke spelers in de markt, ben ik in contact gekomen met Jo Van Moer. We hadden onmiddellijk een ‘klik’ en zo ben ik dan gestart als consultant om enkele sites te begeleiden. Drie van de Van Moer Logistics sites die ik als consultant begeleid heb, behoren nu tot mijn cluster. Het is allemaal heel natuurlijk verlopen.”

Wat heeft je dan doen beslissen om opnieuw aan de slag te gaan bij een groot bedrijf?

“Het stond absoluut niet meer op mijn radar om opnieuw in een langetermijncontract te stappen met een nieuwe werkgever. Na vele jaren binnen een corporate omgeving te hebben gewerkt, was mijn plan om het politieke karakter – dat bij een groot bedrijf hoort – resoluut achterwege te laten en mijn eigen weg als zelfstandig consultant verder uit te tekenen. Het is echter de bedrijfscultuur van Van Moer Logistics die me uiteindelijk terug over de streep getrokken heeft. De betrokkenheid van Jo en Anne, de flexibiliteit, de no-nonsense cultuur en het familiegevoel werken heel inspirerend. Hier proef je nog het echte ondernemerschap.”

Wat zijn je kortetermijnverwachtingen?

“Logistiek is en blijft een ‘people business’. In de huidige markt is het nog crucialer dan ooit om onze medewerkers de kans te geven zich ten volle te ontwikkelen en om doorgroeikansen voor hen te creëren. Ik hecht hier persoonlijk heel veel belang aan. Daarnaast zie ik opportuniteiten in het uitwisselen van kennis en het creëren van synergieën tussen de verschillende sites. Op basis van mijn ervaringen uit het verleden zal ik mee structuur brengen om onze organisatie klaar te stomen voor de verdere groei. Kortom, ‘Around the world, down to earth’ (de slogan van Van Moer, red.), daar gaan we voor!”

Xavier De Coster neemt leiding Van Moer-sites buiten Antwerpse haven – Flows

Xavier De Coster neemt leiding Van Moer-sites buiten Antwerpse haven

Interview, Mensen
Bart Meyvis
Xavier De Coster, Cluster Manager bij Van Moer Logistics
Xavier De Coster, Cluster Manager bij Van Moer Logistics © Bart Meyvis

Xavier De Coster had er al een lange carrière bij Delhaize opzitten toen hij bij Van Moer Logistics terechtkwam als consultant. De familiale no-nonsensecultuur en het echte ondernemerschap deden hem recent beslissen om er voltijds aan de slag te gaan als cluster manager.

“Al van kindsbeen af was ik gebeten door ondernemen”, vertelt Xavier De Coster. “Zo ging ik bij kleine zelfstandigen meewerken en probeerde ik steeds mee te denken over hoe het beter kon. Tijdens mijn studies handelswetenschappen heb ik geopteerd voor de optierichting KMO en baatte ik parallel een studentencafé uit. Het was eerder toevallig dat ik bij Delhaize ben begonnen als storemanager. In 2010 heb ik dan de overstap gemaakt naar de logistieke tak van Delhaize, waar ik me ben gaan focussen op het begeleiden van verandertrajecten binnen de organisatie. Op dat moment had ik echt geen verstand van logistiek, maar dat is ondertussen al heel anders.”

“De logistiek is voor mij de ideale combinatie tussen mens en proces. Ik hou ervan om mensen te motiveren en inspireren en samen te werken als team om de processen zo goed mogelijk uit te voeren en te verbeteren. Als je deze twee elementen (mens en proces) goed onder controle hebt, dan draait de logistiek en zijn onze klanten tevreden. In de winkels speelde veel meer emotie. Je kon een perfecte uitstalling doen van je goederen, maar als de klant die dag geen zin had om deze te kopen, dan bleven de goederen staan.”

Wat doet een cluster manager bij Van Moer Logistics?

Xavier De Coster: “Tot voor kort waren alle twintig sites van Van Moer de bevoegdheid van één persoon. De hoeveelheid en de complexiteit van de verschillende soorten klanten (in segmenten zoals food & feed, chemicals, petrochemicals, general cargo en e-commerce) in combinatie met de grote groeiambities die we hebben, was niet langer houdbaar. Daarom is er een structuur uitgetekend om de focus op de bestaande sites te vergroten en die groei verder te blijven overzien en ondersteunen. In concreto wil dit zeggen dat er drie clusters werden gevormd. Als één van de drie cluster managers ben ik verantwoordelijk voor alle sites buiten de Antwerpse haven, meer bepaald de sites in Gent, Brussel, Grobbendonk en Laakdal.”

“We groeien snel bij Van Moer Logistics. We kennen een sterke organische groei maar zetten ook in op acquisities. Als er een mooie opportuniteit voorbij komt die past binnen de visie en de cultuur van het bedrijf, dan zal er wel degelijk onderzocht worden of er mogelijkheden zijn.”

Je hebt bij Van Moer Logistics eerst al een tijdje als consultant gewerkt?

“In totaal heb ik negentien jaar bij Delhaize gewerkt, waar ik veel kansen heb gekregen om me te ontplooien in zowel de verkoop als de logistiek. Na mijn laatste positie als verantwoordelijke Supply Chain Belux, is het idee om zelfstandig te worden verder gerijpt en heb ik mijn eigen zaak opgericht. Na enkele missies bij andere logistieke spelers in de markt, ben ik in contact gekomen met Jo Van Moer. We hadden onmiddellijk een ‘klik’ en zo ben ik dan gestart als consultant om enkele sites te begeleiden. Drie van de Van Moer Logistics sites die ik als consultant begeleid heb, behoren nu tot mijn cluster. Het is allemaal heel natuurlijk verlopen.”

Wat heeft je dan doen beslissen om opnieuw aan de slag te gaan bij een groot bedrijf?

“Het stond absoluut niet meer op mijn radar om opnieuw in een langetermijncontract te stappen met een nieuwe werkgever. Na vele jaren binnen een corporate omgeving te hebben gewerkt, was mijn plan om het politieke karakter – dat bij een groot bedrijf hoort – resoluut achterwege te laten en mijn eigen weg als zelfstandig consultant verder uit te tekenen. Het is echter de bedrijfscultuur van Van Moer Logistics die me uiteindelijk terug over de streep getrokken heeft. De betrokkenheid van Jo en Anne, de flexibiliteit, de no-nonsense cultuur en het familiegevoel werken heel inspirerend. Hier proef je nog het echte ondernemerschap.”

Wat zijn je kortetermijnverwachtingen?

“Logistiek is en blijft een ‘people business’. In de huidige markt is het nog crucialer dan ooit om onze medewerkers de kans te geven zich ten volle te ontwikkelen en om doorgroeikansen voor hen te creëren. Ik hecht hier persoonlijk heel veel belang aan. Daarnaast zie ik opportuniteiten in het uitwisselen van kennis en het creëren van synergieën tussen de verschillende sites. Op basis van mijn ervaringen uit het verleden zal ik mee structuur brengen om onze organisatie klaar te stomen voor de verdere groei. Kortom, ‘Around the world, down to earth’ (de slogan van Van Moer, red.), daar gaan we voor!”