Christa Sys: “Opleiding Logistiek brengt je in vervoering”

Flowsmagazine, Mensen
Koen Dejaeger
Prof. Dr. Christa Sys
Prof. Dr. Christa Sys © UA

U kon hier gisteren lezen dat professor dr. Christa Sys sinds 1 april de nieuwe voorzitter is van het platform Mobiliteit en Logistiek bij VBO. In het recente Flowsmagazine had ze het over de uitdagingen voor de opleiding Logistiek. Ook te bekijken als studiogesprek.

Sys doceert aan de faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie van de Universiteit Antwerpen (UA). Ze is houder van de BNP Paribas Fortis Leerstoel Transport, Havens en Logistiek en promotor van de Leerstoel Dennie Lockefeer. Haar onderzoek spitst zich toe op het domein van maritiem transport, meer specifiek de containervaart. De geknipte persoon om ons wegwijs te maken in de opleidingen logistiek.

Hoe stemt u de opleiding af op de noden van de bedrijven?

Christa Sys (CS): “We zijn pas terug van onze winterschool in Hamburg met een groep studenten, en dat is een perfecte reflectie van wat in onze opleiding aan bod komt. Tijdens zo’n uitstap bezoeken we bedrijven en gaan we met hen in gesprek. De temperatuur deed overigens alle eer aan de naam winterschool (lacht). Gelukkig was de zon van de partij en het was een schitterende groep studenten!”

“Sowieso kijken we naar de ‘triple helix’, waarbij we als onderwijsinstelling overleggen met de overheid én met de industrie. We organiseren daartoe een klankbordgroep om na te gaan welke de noden zijn van de industrie en om te evalueren of het opleidingsprogramma bij die noden aansluit.”

“We organiseren ook initiatieven zoals de ‘binnenvaartschool’ en de ‘railschool’ (24-28/04). Men gaat voor een taalbad naar Spa, welnu om het in wellness termen te zeggen: wij dompelen onze studenten onder in een bad over logistiek.”

“Met de evolutie van de war for talent naar de war for people zet de UA sterk in op het career center. Heel veel CEO’s gaan enthousiast in op onze vraag om gastlezingen te komen geven, omdat ze zo in contact komen met onze studenten.”

Hoe maak je jongeren warm voor een opleiding logistiek?

CS: “Wij gaan uit van de megatrends en dat zijn demografische verandering, urbanisatie en e-commerce. Het is zo dat wij vandaag de volgende generatie over de vloer krijgen, en dat zijn de deelnemers aan de klimaatmarsen. Samen met die generatie kijken we hoe we de sector verder kunnen verduurzamen. Veel duurzame initiatieven van de sector blijven onder de radar omdat men er niet over communiceert, maar de bedrijven zijn er wel mee bezig.”

“Wat dat betreft gaat het dus zeker in de goede richting, men heeft in de sector de innovatie en duurzaamheid echt omarmd, maar het moet nog op snelheid komen. We moedigen onze de studenten dan ook aan om met hun thesis in te zetten op deze thema’s, in samenwerking met de bedrijven.”

“Daarnaast heb je ook de digitalisering, dat is dan weer iets dat de gamers in het bijzonder interesseert. Ik vind echt dat we een schitterende generatie in onze leslokalen krijgen, dat heb ik overigens ook gemerkt tijdens de winterschool. Aan deze generatie proberen we ook mee te geven dat de sector mensen nodig heeft en dus op zoek is hen.”

Welke kwaliteiten willen jullie jongeren meegeven?

CS: “We organiseren een beroepencarrousel waarin de studenten in gesprek gaan met de industrie. Een van de aspecten die daar naar voren komt, is dat ook soft skills belangrijk zijn. We zorgen er dus niet alleen voor dat de rugzak van onze studenten vol zit met kennis, maar we zetten ook in op soft skills.”

“We maken geen studenten tailor made voor een specifieke job in een specifiek bedrijf, maar we maken ze wel klaar om hun weg te vinden in de sector. Daarom zeg ik altijd: het is een opleiding die je in vervoering brengt.”

Christa Sys: “Opleiding Logistiek brengt je in vervoering” – Flows

Christa Sys: “Opleiding Logistiek brengt je in vervoering”

Flowsmagazine, Mensen
Koen Dejaeger
Prof. Dr. Christa Sys
Professor dr. Christa Sys © UA

U kon hier gisteren lezen dat professor dr. Christa Sys sinds 1 april de nieuwe voorzitter is van het platform Mobiliteit en Logistiek bij VBO. In het recente Flowsmagazine had ze het over de uitdagingen voor de opleiding Logistiek. Ook te bekijken als studiogesprek.

Sys doceert aan de faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie van de Universiteit Antwerpen (UA). Ze is houder van de BNP Paribas Fortis Leerstoel Transport, Havens en Logistiek en promotor van de Leerstoel Dennie Lockefeer. Haar onderzoek spitst zich toe op het domein van maritiem transport, meer specifiek de containervaart. De geknipte persoon om ons wegwijs te maken in de opleidingen logistiek.

Hoe stemt u de opleiding af op de noden van de bedrijven?

Christa Sys (CS): “We zijn pas terug van onze winterschool in Hamburg met een groep studenten, en dat is een perfecte reflectie van wat in onze opleiding aan bod komt. Tijdens zo’n uitstap bezoeken we bedrijven en gaan we met hen in gesprek. De temperatuur deed overigens alle eer aan de naam winterschool (lacht). Gelukkig was de zon van de partij en het was een schitterende groep studenten!”

“Sowieso kijken we naar de ‘triple helix’, waarbij we als onderwijsinstelling overleggen met de overheid én met de industrie. We organiseren daartoe een klankbordgroep om na te gaan welke de noden zijn van de industrie en om te evalueren of het opleidingsprogramma bij die noden aansluit.”

“We organiseren ook initiatieven zoals de ‘binnenvaartschool’ en de ‘railschool’ (24-28/04). Men gaat voor een taalbad naar Spa, welnu om het in wellness termen te zeggen: wij dompelen onze studenten onder in een bad over logistiek.”

“Met de evolutie van de war for talent naar de war for people zet de UA sterk in op het career center. Heel veel CEO’s gaan enthousiast in op onze vraag om gastlezingen te komen geven, omdat ze zo in contact komen met onze studenten.”

Hoe maak je jongeren warm voor een opleiding logistiek?

CS: “Wij gaan uit van de megatrends en dat zijn demografische verandering, urbanisatie en e-commerce. Het is zo dat wij vandaag de volgende generatie over de vloer krijgen, en dat zijn de deelnemers aan de klimaatmarsen. Samen met die generatie kijken we hoe we de sector verder kunnen verduurzamen. Veel duurzame initiatieven van de sector blijven onder de radar omdat men er niet over communiceert, maar de bedrijven zijn er wel mee bezig.”

“Wat dat betreft gaat het dus zeker in de goede richting, men heeft in de sector de innovatie en duurzaamheid echt omarmd, maar het moet nog op snelheid komen. We moedigen onze de studenten dan ook aan om met hun thesis in te zetten op deze thema’s, in samenwerking met de bedrijven.”

“Daarnaast heb je ook de digitalisering, dat is dan weer iets dat de gamers in het bijzonder interesseert. Ik vind echt dat we een schitterende generatie in onze leslokalen krijgen, dat heb ik overigens ook gemerkt tijdens de winterschool. Aan deze generatie proberen we ook mee te geven dat de sector mensen nodig heeft en dus op zoek is hen.”

Welke kwaliteiten willen jullie jongeren meegeven?

CS: “We organiseren een beroepencarrousel waarin de studenten in gesprek gaan met de industrie. Een van de aspecten die daar naar voren komt, is dat ook soft skills belangrijk zijn. We zorgen er dus niet alleen voor dat de rugzak van onze studenten vol zit met kennis, maar we zetten ook in op soft skills.”

“We maken geen studenten tailor made voor een specifieke job in een specifiek bedrijf, maar we maken ze wel klaar om hun weg te vinden in de sector. Daarom zeg ik altijd: het is een opleiding die je in vervoering brengt.”