Drie nieuwe bestuurders voor nv Vlaamse havens gekend

Nieuws, Mensen
Koen Heinen
Nathalie Balcaen, Kathy Vandenmeersschaut en Filip Boelaert
Nathalie Balcaen, Kathy Vandenmeersschaut en Filip Boelaert © debestuurder.be

De Vlaamse overheid draagt Nathalie Balcaen (MDK), Kathy Vandenmeersschaut (Wegen en Verkeer) en Filip Boelaert (MOW) voor als bestuurders in de raad van bestuur van de nv Vlaamse Havens. Ook de aandeelhoudersstructuur wordt gewijzigd.

In maart van dit jaar lanceerde de Vlaamse overheid een zoektocht naar drie onafhankelijke bestuurders voor de nv Vlaamse Havens. Vrijdag besliste de Vlaamse regering om Nathalie Balcaen, administrateur-generaal van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), Kathy Vandenmeersschaut, administrateur-generaal van het agentschap Wegen en Verkeer en Filip Boelaert, secretaris-generaal van het departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW), voor te dragen als nieuwe bestuurders.

De huidige raad van bestuur bestaat uit voorzitter Fernand Desmyter (gewezen secretaris-generaal MOW), Christien Van Vaerenberg (hr-officer Port of Antwerp-Bruges), Daan Schalck (CEO North Sea Ports), Erna Vienne (gewezen manager P&O Zeebrugge en voormalig voorzitter APZI), Havencommissaris Jan Blomme, Joachim Coens (gewezen CEO Port of Zeebrugge) en Lieve Schuermans (kabinetschef Begroting).

Nieuwe zeesluizen

De nv Vlaamse Havens staat in voor het aansturen, coördineren en realiseren van de uitbreiding van de maritieme toegangswegen tot de havengebieden van Antwerpen, Brugge-Zeebrugge en Gent. Het gaat om de aanleg van nieuwe zeesluizen en aanhorigheden voor de respectievelijke havenbedrijven. Ook de financiering van deze projecten behoort tot het takenpakket.

Nieuwe aandeelhoudersstructuur

Tegelijk met de uitbreiding van de raad van bestuur wordt ook de aandeelhoudersstructuur van de nv Vlaamse Havens aangepast. De Participatiemaatschappij Vlaanderen, die 1 van de 60.000 aandelen bezat, wordt geschrapt als aandeelhouder. Hierdoor wordt de Vlaamse overheid enige aandeelhouder. Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters zal hiervoor de koop-/verkoopovereenkomst uitwerken en afsluiten.