DP World schenkt twee containers voor hulpproject Congo

Nieuws, Mensen
Michiel Leen
Overhandiging hulpcontainers voor Congo bij DP World
Overhandiging hulpcontainers voor Congo bij DP World © DP World

DP World in Antwerpen schenkt twee containers aan Balunda Ba Mikalayi, een vzw van Vlamingen die in Congo gewoond of gewerkt hebben. De containers dienen voor het transport van onderdelen bij de wederopbouw van een voormalige waterkrachtcentrale.

DP World in Antwerpen schenkt twee containers aan een project van de vzw Balunda Ba Mikalayi (‘de vrienden van Mikalayi’), een vzw opgericht door twee Vlaamse broers die in de jaren ’50 in Congo opgroeiden. De containers worden ingezet om constructieonderdelen te verschepen voor de heropbouw van de waterkrachtcentrale van Mikalayi. Zo zouden op termijn een hospitaal, kraamkliniek, weeshuis, bejaardentehuis en enkele scholen van duurzame energie moeten worden voorzien.  

Port of call: Matadi 

De containerbehandelaar beschikt niet over eigen containers, maar kocht ze over van klanten om het project te kunnen ondersteunen. De containers vertrekken vanop het empty depot van DP World, zullen gevuld worden door Wereld Missie Hulp in Boechout en vertrekken vervolgens begin november per schip naar de haven van Matadi in Congo. Van daaruit worden ze getransporteerd tot diep in het Congolese hinterland.

Nieuwe concessie in Congo

Dirk Van den Bosch, CEO van DP World in Antwerpen, laat optekenen: “Ons bedrijf hecht veel belang aan de duurzame ontwikkeling van de regio’s en samenlevingen waarin we actief zijn. In mei dit jaar kregen we een dertigjarige concessie voor de bouw van een diepzeehaven in Banana, gelegen aan de monding van de Congostroom. We twijfelden dan ook geen moment toen we de vraag kregen van Balunda Ba Mikalayi om dit fantastische project te ondersteunen.”

Henk Delrue, medeoprichter en penningmeester van Balunda Ba Mikalayi: “Mede dankzij de steun van DP World zal het materiaal veilig op zijn eindbestemming geraken en zal Mikalayi in het voorjaar van 2022 opnieuw over duurzame elektriciteit beschikken.”

Michiel Leen