Community emotioneel over ‘optimist en levensgenieter’ Westerlund

Nieuws, Mensen
Michiel Leen
Jean-Jacques Westerlund
Jean-Jacques Westerlund © Michiel Leen

De Antwerpse maritieme gemeenschap reageert emotioneel op het overlijden van Jean-Jacques Westerlund. Wie nog met Westerlund heeft samengewerkt, roemt hem om zijn optimisme en charme, maar ook om zijn zakelijke knowhow.

Robert Restiau (gewezen secretaris-generaal van AGHA):

“Jean-Jacques was de meest charmante, vriendelijke, enthousiaste, optimistische man die ik ooit heb gekend. Ik heb hem altijd gekend ‘met een glimlach of een kwinkslag’. Hij was echt een verademing. Als hij erbij was, kon je eigenlijk niet anders dan goedgemutst zijn. En: dat was geen pose, dat was hij ten voeten uit, dat was zijn karakter. Hij was altijd zo, ook tijdens delicate en moeilijke vergaderingen zoals onderhandelingen met de vakbonden. Niet dat hij de zaken licht opnam, verre van. Hij had daarbij altijd een zeer heldere kijk op de problematiek maar zijn aanwezigheid was ontspannend. Als bedrijfsleider heb ik hem uiteraard minder gekend maar ik wist dat hij zijn familiebedrijf zeer innovatief en creatief uitbouwde, vooral dan in wat wij woudproducten noemden. Daarbij werd altijd – terecht – over zijn terminals op rechter- en linkeroever gesproken maar wordt wel eens vergeten dat hij tot in China actief was. Hij zat ook in de raad van bestuur van AGHA maar ik was al met pensioen toen hij daar voorzitter werd.”

Jan Pellens (gewezen voorzitter AGHA):

“Ik heb Jean-Jacques natuurlijk zéér goed gekend. Eigenlijk al van toen hij als jonge man in het bedrijf van zijn vader actief werd. Al heel snel ging hij nieuwe dingen doen en zag hij mogelijkheden om – met zijn vader – het bedrijf uit te breiden zoals bijvoorbeeld al de activiteiten inzake papier en papierproducten. Heel levendig pakte hij de zaken aan en bouwde hij Westerlund uit van een klein naar een zeer groot bedrijf. Maar niet alleen papier waarin hij al snel de kampioen werd. Zo was hij ook een van de eersten die op rechteroever – op Kaai 414 – uitpakte met een containerkraan.”

“Vergeet bij dat alles ook niet de rol van zijn lieve en mooie vrouw. Na mij, werd Jean-Jacques voorzitter van AGHA en doopte dat om in Alfaport waarvan hij een goede voorzitter werd. Op menselijk vlak was hij een echte levensgenieter die bijvoorbeeld zijn vrienden uitnodigde op zijn jacht in Saint-Tropez. In welke omstandigheden hij dan zijn familiebedrijf heeft verkocht, weet ik niet maar ik geloof dat er ook niet echt een opvolger was.”

Walter Van Mechelen (gewezen voorzitter Alfaport):

“Als voorzitter van Alfaport heb ik Jean-Jacques eigenlijk niet meer gekend want tussen hem en mij zat nog de periode dat Roger (Roels) voorzitter was. Ik weet natuurlijk dat hij de eerste voorzitter was van Alfaport. Als voorzitter prees hij dat met zijn karakter overal aan en maakte het bekend. Want hij was een echte pr-man. Beter heb ik hem gekend in het Antwerpse corps consulaire, eigenlijk een vriendenclub. Want ik was consul van Letland en hij consul-generaal van Zweden. Daar kende ik hem als een flamboyante, prettige man, altijd bereid om te helpen. Een echte Bourgondiër die geen schrik had om zijn portefeuille open te trekken voor een rondje.”

Eddy Bruyninckx (gewezen algemeen directeur Havenbedrijf Antwerpen):

“In één woord: woorden schieten te kort om Jean-Jacques te omschrijven! De gemene deler in heel zijn optreden, privé en zakelijk, was altijd optimisme en enthousiasme. Hij was echt een groot man, een ongelooflijk plezierig, warme, optimistische, charmante man. Ook zakelijk bracht hij dat enthousiamse over, of dat nu tijdens ernstige vergaderingen was of in China of Chili waar ik met hem was. Ik heb niets dan goede herinneringen aan hem. Het was een warme, sociale man én hij vormde met zijn echtgenote Françoise een gedroomd echtpaar.”

“Voor de haven heeft hij uiteraard veel betekend. Zo onder meer met wat hij heeft uitgebouwd op linkeroever en met het aantrekken van de papierpulpactiviteit. Daar was hij niet alleen belangrijk voor de volumes die hij aanbracht maar ook voor de activiteiten die hij daar ontwikkelde. Ik geef hem steeds als een schoolvoorbeeld van wat ‘een haven méér is dan goederen over de kade tillen’. Jean-Jacques zorgde voor meerwaarden door bijvoorbeeld daar ook een papiersnijfabriek te bouwen. Hetzelfde in zijn activiteiten inzake fruit. Jammer dat de haven na de verkoop van zijn familiebedrijf, die papiersector is verloren aan Nederland.”

Roger Roels (gewezen voorzitter Alfaport, directeur DP World, bestuurslid haven)

“Jean-Jacques was een heel joviale man die genoot van het leven maar hij was vooral toch een man met een visie zoals we er vandaag méér zouden moeten hebben. Een echte industrieel. Ik heb hem opgevolgd als voorzitter van Alfaport maar toen hij voorzitter was zat ik niet in de onderafdelingen zodat ik hem in die functie niet heb gekend. Jean-Jacques was natuurlijk een man die van thuis uit opgegroeid was in de maritieme sector en hij heeft zijn familiebedrijf stevig uitgebouwd. Zijn hart zat in de maritiem, zijn hart klopte voor de haven, ook nog toen hij het bedrijf had verkocht. Dat blijkt onder meer uit zijn voorzitterschap van Watererfgoed Vlaanderen. Wij zijn steeds in contact gebleven. Overal waar er iets te doen was, kwam je Jean-Jacques wel tegen.”

Marc Van Peel (gewezen Antwerps havenschepen)

“Ik heb Jean-Jacques goed gekend en heb altijd zijn brede kijk op de haven bewonderd: hij keek verder dan zijn eigen onderneming. Na de verkoop van zijn bedrijf in 2007 bleef hij actief als zakenman en ondersteunde hij onder andere startende bedrijven. Op mijn vraag nam hij het voorzitterschap op zich van Watererfgoed Vlaanderen. In de ‘reanimatie’ van die vereniging heeft hij veel tijd en soms ook geld gestopt. Hij bleef ook actief binnen verschillende initiatieven van de havengemeenschap. Ik ontmoette Jean-Jacques de laatste jaren vaker dan tijdens mijn periode als schepen, in het kader van Watererfgoed Vlaanderen. Hij keek erg uit naar de overdracht van de mijnenveger ‘Oudenaarde’ morgen – woensdag 13 oktober. Eind augustus stuurde hij een mailtje dat hij naar het ziekenhuis moest, maar dat hij binnen veertien dagen weer op de been zou zijn. Dat eeuwige optimisme tekent hem. Ik hoop alleszins dat zijn nalatenschap, zowel in het zakelijke als wat het erfgoed betreft, wordt behouden.”

Rudi De Meyer (Havencentrum)

“Jean-Jacques was een beroepsoptimist, een fijne, goedlachse persoonlijkheid. Ik leerde Jean-Jacques eind jaren ’90 kennen als ondernemer. Zijn naam betekende iets in Antwerpen. Samen hebben we het concept van het huidige Alfaport ontwikkeld. Jean-Jacques had al vroeg door dat we sterkere posities konden innemen wanneer we als één private havengemeenschap optraden. Hij brak ook een lans voor de ontdubbeling van de Kallosluis, een denkpiste waar uiteindelijk de Kieldrechtsluis uit is voortgekomen. Hij dacht ook mee over de hervoming van de havenarbeid.”

“Jean-Jacques was een echte ondernemer, een havenbons, maar ook iemand met een groot relativeringsvermogen. Ogenschijnlijk grote problemen kon hij met grote charme relativeren. Hij heeft zijn onderneming op een goed getimed moment verkocht en ging daarna van het leven genieten, maar schonk ook veel aan de gemeenschap. Zo ondersteunde hij onder andere ons voor de bouw van een nieuwe ‘Belgica’ in Boom. Zijn passie voor Watererfgoed is onovertroffen. We hebben samen prachtige dingen meegemaakt. Zijn overlijden komt voor mij als een donderslag bij heldere hemel. We zouden elkaar binnenkort weer zien om bij te praten over watererfgoed en de toekomst van de Droogdokkensite. Ik was toch even van de plank toen ik vernam dat hij overleden was.”

Begrafenis

De rouwplechtigheid voor de overleden havenman heeft dinsdag 19 oktober om 10.00 uur plaats in de Sint-Guibertuskerk, Kerkplein, Schilde. Online condoleren kan via www.rouwpagina.be.

Paul Verbraeken/Michiel Leen