Eric Noterman weer bij Van Moer: “Voelt aan als terug thuiskomen”

Nieuws, Mensen
Bart Timperman
Eric Noterman
Eric Noterman © Van Moer Logistics

Dat Eric Noterman terugkeert naar Van Moer Logistics als COO van de unit Port & Intermodal Logistics verraste velen in de ‘community’. Van 2012 tot 2016 was hij er al CEO. “Ik hecht belang aan de inhoud van de job, niet aan de titel”, zegt hij.

Na zijn vertrek in 2016 stichtte Noterman met twee vennoten het consultingbedrijf ‘Management à la Carte’ op, dat ondernemingen begeleidt als extern adviseur. “In oktober vorig jaar vroeg Jo Van Moer me of ik een opdracht voor hem wilde uitvoeren. Ik weet dat velen het niet geloven, maar we zijn destijds als goede vrienden uit elkaar gegaan. We hadden nog regelmatig contact. Na die eerste opdracht volgde een tweede, dan een derde. Tot Jo me vroeg of ik niet terug aan boord wilde stappen. Ik heb niet geaarzeld en toegezegd.”

Ports & Intermodal Logistics

Noterman vult als COO van de businessunit Ports & Intermodal Logistics de functie in van Dennie Lockefeer, die sinds 2019 openstond. “Ik ben verantwoordelijk voor de binnenvaartterminals van Grobbendonk, Brussel, Vilvoorde, ATO in Antwerpen, Bornem, Blue Gate en Wilsele. Ook de lichters van WeBarge vallen onder mijn verantwoordelijkheid”, legt hij uit. “Het is een beetje ‘back to the roots’. Bij DP World beheerde ik deepseaterminals, nu zijn het inlandterminals. Dit is dus geen nieuwe wereld voor mij”. Noterman was van 2006 tot 2012 managing director van DP World Belgium.

“Wij willen verder gaan op intermodaal gebied, niet alleen in de binnenvaart maar ook in het spoorvervoer. De afdeling Warehousing van Van Moer krijgt al goederen per trein aangeleverd, maar wij hebben geen eigen treinen. In de toekomst zal dat mogelijk veranderen, maar die plannen moeten we nog uittekenen. Vergeet niet dat ik nog maar twee weken aan het hoofd sta van de intermodale afdeling”, zegt Noterman. De groep telt er vier belangrijke. De andere zijn Transport, Warehousing en Chemie.

“De inhoud, niet de titel”

“Velen vragen zich af of het geen rare indruk geeft om nu een afdeling te leiden in plaats van het hele bedrijf. Ik kan hen zeggen: hoegenaamd niet. Ik heb geen groot ego. Ik hecht veel meer belang aan de inhoud van de opdracht dan aan de titel. Voor mij is voldoening hebben in mijn job het belangrijkste. Ik hou trouwens niet van mensen die niet kunnen relativeren”, vertrouwt hij toe.

“Het voelt aan als terug thuiskomen. Van Moer Logistics is en blijft een zeer dynamisch bedrijf. In 2012, toen ik er als CEO begon, telde het 350 medewerkers. Toen ik het verliet in 2016 al 850. Vandaag zijn het er 1.500. De intrede van Ackermans & van Haren in het kapitaal van de groep zal die dynamiek alleen maar aanzwengelen”, voegt hij toe.

DNA familiebedrijf

“Weet je wat ook meespeelde in mijn beslissing? Dat het DNA van het familiebedrijf zo aanwezig blijft. Dat ligt me veel beter dat dat van de grote ‘corporates’. De korte beslissingslijnen spreken mij enorm aan. Zo’n 90% van mijn opdrachten bij Management à la Carte kwamen trouwens van familiebedrijven. Ik blijf overigens actief binnen Management à la Carte – weliswaar voor kleinere opdrachten dan voordien – evenals binnen het mentorbedrijf Ambits”, zegt Noterman tot slot.

Philippe Van Dooren