Gilles Van Goethem na twee jaar weer naar Brucargo bij Nippon Express

Nieuws, Mensen
Melanie De Vrieze
Gilles Van Goethem, businessanalist bij Nippon Express
Gilles Van Goethem, businessanalist bij Nippon Express © Gilles Van Goethem

Gilles Van Goethem keert na twee jaar terug naar zijn eerste liefde: luchtvracht. Hij wordt businessanalist bij Nippon Express. “Mobiliteit weerhoudt jongeren om naar Brucargo te trekken, maar COVID-19 heeft bewezen dat het anders kan.”

Toen Gilles Van Goethem een aanbod kreeg voor businessdevelopment bij Sensolus in Gent, greep hij dat met beide handen en verliet Air Cargo Belgium (ACB). Hij werd er channel partner manager voor de distributie van track & trace hard- en software. In zijn job zat er wel een logistieke link, maar Van Goethem kwam na een tijd tot het besef dat hij de luchtvracht te veel miste. “Ik heb ervoor gestudeerd, het is mijn passie. Ik wou de kennis die ik tijdens mijn ACB-periode opgebouwd had, niet laten verwateren. Op BRUcargo had ik ook een mooi netwerk opgebouwd.” 

Efficiënter werken

Via via kwam Van Goethem in contact met Nippon Express, dat op zoek was naar een projectcoördinator voor interne procesoptimalisaties, zowel voor de zee- als de luchtactiviteiten. “Nippon Express wil verder digitaliseren en repetitieve zaken automatiseren om zo de werknemers veel efficiënter te doen werken op het vlak van hr, accounting en het operationele, met een focus op customer experience. Het ademt de Japanse filosofie uit.”

Zijn keuze voor de forwarderindustrie komt niet uit de lucht gevallen. Van Goethem had bij ACB een ondersteunende rol in de forwardercluster. “Door anderhalf jaar mee te draaien, zag ik het potentieel van zo’n forwarderindustrie. Er is een grote concurrentie van integrators, vandaar dat ze zichzelf efficiënter moeten maken en alles in vraag stellen om te kijken waar ze het beter kunnen doen. De rol van businessanalist sprak me aan, omdat het gelijkaardig is aan wat ik bij ACB deed. Ik heb de sprong ook gemaakt omdat ik contact wil hebben met de verschillende stakeholders, de verschillende departementen van Nippon. Ik wil niet zomaar in een bureau achter mijn computer zitten.”

Ruimte voor verbetering

Gilles Van Goethem zat bij ACB ook in de hr-stuurgroep. “Er staan meer vacatures open op BRUcargo dan er jongeren afstuderen in de daartoe relevante richtingen zoals Logistiek Management. Zij moeten hun weg naar BRUcargo nog vinden. Het is nochtans een industrie waar veel verbetering mogelijk is, met ruimte voor jonge mensen om de sector efficiënter te maken.” Hij merkt dat bepaalde redenen jongeren weerhouden om naar de BRUcargo-zone te trekken. Een daarvan is mobiliteit. “Maar COVID-19 heeft bewezen dat het anders kan.” 

Melanie  De Vrieze