Antwerpse zeemansmissie rouwt om aalmoezenier Brian Millson

Nieuws, Mensen
Michiel Leen
Aalmoezenier Brian Millson
Aalmoezenier Brian Millson © Antwerp Seafarers' Welfare

De Antwerpse zeemansmissie rouwt om het overlijden van aalmoezenier Brian Millson. De van oorsprong Canadese Millson was sinds 2012 actief op de grote Antwerpse containerterminals. Hij laat een echtgenote en twee dochters achter.

Brian Millson maakte deel uit van het team van aalmoezeniers van verschillende gezindten dat samen de haven van Antwerpen bestrijkt. Millson was van Canadese origine en werkte jarenlang in het Canadese leger als aalmoezenier. Dat werk bracht hem ook naar het Verenigd Koninkrijk. In 2012 maakten hij en zijn gezin de overstap naar België. Millson kwam er terecht in het team aalmoezeniers van de Antwerpse zeemansmissie, waarbinnen hij vooral de cruiseschepen en de containerterminals rond het Deurganckdok en Delwaidedok voor zijn rekening nam. 

Net verhuisd

Millson zou later dit jaar met pensioen gaan. Helaas werd recent kanker bij hem vastgesteld. Dinsdagavond overleed hij. Jos Vanhoof, zijn Antwerpse collega-aalmoezenier, blikt terug. “Brian was met het oog op zijn pensionering nog verhuisd van zijn ambtswoning naar een nieuwe stek, maar die heeft hij niet meer kunnen betrekken. Naast zijn werk als scheepsaalmoezenier was hij ook secretaris van Antwerp Seafarer’s Welfare en actief in de Anglicaanse parochie Sint-Boniface in Antwerpen.”

Levensgenieter

“Brian was open en goedlachs en wist zich snel in Antwerpen te integreren”, gaat Vanhoof verder. “Hij leerde Nederlands, maar ook Spaans en Tagalog, om bijvoorbeeld de Filipijnse zeevarenden bij te kunnen staan. Een levensgenieter was hij ook, met een voorliefde voor de Belgische bieren. Tegelijkertijd bleef er iets van de militair in hem doorschemeren: discipline, orde en hiërachie waren belangrijk. Ik bewonder de spirituele kracht, waarmee hij zijn lot aanvaardde.”

Ook ITF-vertegenwoordiger Rino Huysmans heeft Brian Millson goed gekend. “Brian stond hoog aangeschreven bij de zeevarenden. Hij probeerde hen op alle mogelijke manieren te helpen. We kwamen elkaar tegen in het bestuur van het Harbour Hotel, waar de zeemansmissies verzameld zijn. Brian was van goudwaarde voor de Antwerpse Seaman’s Welfare.”

Michiel Leen