PSA University Campus Antwerpen draait na een jaar op volle toeren

Nieuws, Mensen
Bart Timperman
Sacha Denys, Caroline Creven en Sabine Corluy
Sacha Denys, Caroline Creven en Sabine Corluy © Julie Desmet

Voor het magazine rond Levenslang Leren in de Logistiek ging Flows op bezoek bij de PSA University Campus Antwerpen. Opgericht in 2019 om medewerkers futureproof te maken in een omgeving die zeer snel verandert.

PSA International waaide na groot succes in Singapore eind 2019 over naar Antwerpen. Het havenbedrijf draagt learning en development hoog in het vaandel. “We mikken op talenttransitie en trachten van elke opleiding een persoonlijk traject te maken”, klinkt het. De voorloper van de PSA University werd opgericht in 1962 op initiatief van het hoofdkantoor van PSA in Singapore. De bouw van de nieuwe megacontainerhaven Tuas gaat gepaard met een grootschalige digitale transformatie en automatisering en vereist nieuwe competenties. Vanuit de PSA University werd er daarom sterk geïnvesteerd in learning en development. Opleidingen werden grondig herbekeken om de medewerkers futureproof te maken.  

Hoogste prioriteit 

“We wilden de geleerde lessen niet verloren laten gaan maar ze meenemen naar andere regio’s”, vertelt regional head of hr Sacha Denys. “Omdat PSA in Antwerpen het tweede vlaggenschip is binnen de groep, werd de PSA University Campus Antwerpen opgericht. Het concept krijgt van ons senior management de hoogste prioriteit en is in een stroomversnelling geraakt.” 

“Vandaag rollen we onze lokale organisatiecultuur en programma’s, waaronder ook leiderschapsvaardigheden en softskills, regionaal uit naar alle entiteiten in de America’s & in de Euromed-regio”, gaat ze verder. “Op termijn willen we de opties bekijken om onze kennis ook met externe bedrijven te delen.” 

Learning community 

PSA University Campus Antwerpen schoot begin 2020 uit de startblokken. COVID-19 heeft de groei van een learning community versneld. “Een LMS-systeem (learning management system) is vandaag onontbeerlijk voor e-learnings, die vandaag vooral gericht zijn op veiligheid, IT en technologie”, vertelt Sacha. “Dankzij digitale platformen kunnen meer medewerkers in sneltempo worden bereikt. De collega’s van alle afdelingen kunnen elkaar motiveren om opleidingen te volgen en hun interesses en best practices met elkaar delen.” 

Kruisbestuiving 

De kruisbestuiving tussen leren in je vrije tijd en op het werk is volgens PSA essentieel. Caroline Creve, regional hr- & communicationmanager: “Leren gebeurt vandaag ‘anywhere, anytime, anyway’. Thuis vinden we bijvoorbeeld online of mobiel bankieren allemaal normaal, maar op het werk schrikken nieuwe technologieën ons eerder af. Vandaar dat we de mentaliteitswijziging om voor nieuwe ontwikkelingen open te staan, bewerkstelligen en ondersteunen.” 

“We trachten een leercultuur te creëren waarbij je toch elke dag iets zou moeten leren, en dat heel je leven lang”, vult manager learning & development Sabine Corluy aan.  

Games 

Het spelen van videogames of ‘game-based learning’ (al spelend leren) is een van de alternatieve leermethodes om de werknemers te triggeren. “Tijdens een van onze workshops hebben we lego gebruikt als een nieuw concept”, vertelt Sabine. “Op basis van de opdracht moesten de groepen leren communiceren door het antwoord te bouwen. We wilden uittesten of we aan de hand van een spel de leerstof tot bij de mensen zouden krijgen. Dat is toen zeker gelukt.” 

“Op Kaai 1742 hebben we een leerhoek geïnstalleerd voor onze technische dienst”, gaat ze verder. “We hebben de verschillende taken voor het herstel en onderhoud van de voertuigen op een leerplatform met korte video’s geplaatst. En we hebben mechanische tools en tuigonderdelen beschikbaar gesteld om te kunnen sleutelen. De werknemers kunnen, wanneer het hen het beste past en hoe vaak ze maar willen, de leerstof op hun eigen tempo hernemen.” 

Opvolging 

PSA hecht groot belang aan projectmatig werken. “We volgen de mensen veel beter op dan vroeger en trachten van elke opleiding een traject te maken”, vertelt Sabine. “We vragen of ze iets uit de opleiding hebben geleerd, of ze het goed begrijpen en wat voor hen het beste werkt: klassikaal, een game of e-learning. Een leerdag ziet er voor iedereen dan ook anders uit.” 

“We mikken op een talenttransitie waarbij we echt proberen in kaart te brengen welke affiniteiten iemand heeft en waar het potentieel ligt. Bepaalde competenties vloeien door elkaar. Zo moeten techniekers steeds meer IT-gerelateerd denken en omgekeerd”, vult Sacha aan. 

“Training en ontwikkeling is altijd al belangrijk geweest binnen hr, maar vandaag is PSA University Campus Antwerpen uitgegroeid tot een strategische partner die ons bedrijf mee voorbereidt op alle nieuwe uitdagingen die er nog zitten aan te komen”, besluit Sabine. 

www.psa-antwerp.be

Julie Desmet

Wilt u ook de andere artikels uit ons printmagazine ‘Levenslang Leren in de Logistiek’ lezen? We sturen ze u graag allemaal digitaal toe. Stuur een mail naar marketing@flows.be met als onderwerp ‘graag artikels printmagazine’.