PSA, Euro Nordic, Captrain, waterbus en blokkades

Kort, Varia
Charlotte De Noose
'Busan Express' aan de Noordzee Terminal van PSA in Antwerpen
‘Busan Express’ aan de Noordzee Terminal van PSA in Antwerpen © PSA Belgium

Boeren blokkeren grensovergangen langs de Pyreneeën, Euro Nordic Logistics opent kantoor aan de Waalhaven, de omgevingsvergunning van de waterbushalte in Burcht werd vernietigd en Captrain Nederland is overgenomen door ÖBB Rail Cargo Group (RCG).

‘BUSAN EXPRESS’-

PSA Belgium postte op LinkedIn de eerste foto’s van de nieuwste megamax in de vloot van de Duitse rederij Hapag-Lloyd, de ‘Busan Express’, aan de Noordzee Terminal van PSA in Antwerpen. Dat containerschip met een dual-fuelmotor op lng is het vierde uit een reeks van twaalf megamaxen. Het schip vertrok in maart 2024 in Ningbo in China aan de maidentrip voor de FE3-dienst van THE Alliance en meerde op 14 mei 2024 af aan de kade van de Noordzee Terminal. Het schip zet op dit moment koers naar Singapore. Met een laadvermogen van 23.660 teu kan de ‘Busan Express’ in totaal 225.000 ton vervoeren. Dat komt overeen met het gewicht van maar liefst 34.000 volwassen Afrikaanse olifanten. (JD)

EURO NORDIC –

De ceremoniële opening van het nieuwe kantoor van logistiek dienstverlener Euro Nordic Logistics aan de Waalhaven in Rotterdam, vond op 29 mei 2024 plaats. De Noorse ambassadeur was hierbij aanwezig. Tevens werd 25 jaar Euro Nordic gevierd, onder meer met een boottocht en een show van sleepboten. Het adres van het nieuwe pand is Waalhaven Oostzijde 85. (JKV)

BLOKKADES –

Franse en Spaanse boeren bereiden zich voor om maandag 3 juni, in de laatste rechte lijn naar de Europese verkiezingen, grensovergangen langs de Pyreneeën te blokkeren. Ze willen “invloed uitoefenen” op de verkiezing en vooral goedkopere energie eisen. Acht grensovergangen tussen Spanje en Frankrijk, van het Baskenland in het westen tot Catalonië in het oosten, zullen vanaf 10.00 uur verschillende periodes geblokkeerd worden. Die periodes zouden niet langer mogen duren dan 24 uur. Er wordt grote hinder verwacht op wegen langs de grens.  In het Franse departement Pyrénées-Orientales zal de snelweg A9 aan Franse kant in de richting van Spanje vanaf 7.00 uur gesloten zijn. De toegang tot het secundaire wegennet zal vanaf 6.30 uur afgesloten zijn voor vrachtwagens, aldus de prefectuur, die “sterk aanraadt om alle reizen naar Spanje en het grensgebied uit te stellen”. Aan de Atlantische kust zal de A63 zwaar getroffen worden, met een blokkade bij het tolstation van Biriatou.  De protestactie wordt niet georganiseerd door traditionele landbouwvakbonden. (Belga)

WATERBUS –

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de omgevingsvergunning van de waterbushalte in Burcht (Zwijndrecht) donderdag vernietigd. De Vlaamse regering zou de mobiliteitsimpact van die nieuwe halte niet goed onderzocht hebben “De regering moet zich opnieuw buigen over de mobiliteitsgevolgen van de waterbushalte”, schrijft de Dienst van de Bestuursrechtscolleges in een persbericht. Vorig jaar verleende de Vlaamse regering een omgevingsvergunning aan de Vlaamse Waterweg voor de halte in kwestie. “Maar bij het toekennen van die vergunning werd de parkeerhinder niet zorgvuldig onderzocht”, klinkt het.  Een buurtbewoner was eerder naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen gestapt omdat de nieuwe halte parkeer- en geluidsoverlast zou veroorzaken. Door de vernietiging keert het dossier terug naar de Vlaamse regering, die drie maanden de tijd krijgt om opnieuw over de vergunning te beslissen. (Belga)

CAPTRAIN NEDERLAND –

Captrain Nederland, een onderdeel van de Franse spoorgroep SNCF, is overgenomen door de Oostenrijkse spooroperator ÖBB Rail Cargo Group (RCG). Die breidt daarmee zijn netwerk naar de Benelux verder uit. RCG ziet in Nederland een strategische locatie als gevolg van de directe verbindingen tussen de ARA-havens (Antwerpen-Rotterdam-Amsterdam) met het Duitse hinterland. Door de overname kunnen de TransFER-verbindingen van RCG in de toekomst ook volledig met eigen tractie uitgevoerd worden. De groep heeft enkele TransFER-verbindingen vanuit Nederland naar onder meer Linz, Duisburg en Wolfurt. Vanuit Antwerpen is er een TransFER-verbinding naar Linz. In 2019 werd Captrain België al samengevoegd met Railtraxx. (KH)

PSA, Euro Nordic, Captrain, waterbus en blokkades – Flows

PSA, Euro Nordic, Captrain, waterbus en blokkades

Kort, Varia
Charlotte De Noose
'Busan Express' aan de Noordzee Terminal van PSA in Antwerpen
‘Busan Express’ aan de Noordzee Terminal van PSA in Antwerpen © PSA Belgium

Boeren blokkeren grensovergangen langs de Pyreneeën, Euro Nordic Logistics opent kantoor aan de Waalhaven, de omgevingsvergunning van de waterbushalte in Burcht werd vernietigd en Captrain Nederland is overgenomen door ÖBB Rail Cargo Group (RCG).

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login