‘Made in Belgium by Boelwerf’: alle schepen ‘made in Temse’ in beeld

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

“Het boek is gebaseerd op een bouwlijst van alle schepen die ooit op de Boelwerf werden gebouwd”, zegt Lieven Muësen van vzw Op Stoapel. Die gegevens in kaart brengen was niet eenvoudig, maar na lang speur- en vergelijkingswerk kwam er een geperfectioneerde bouwlijst. Blijft de vraag hoe je van die omvangrijke lijsten een leesbaar boek maakt. 

“Op de linkerpagina vind je het bouwnummer, op de rechterpagina foto’s uit het Boelarchief, van Op Stoapel en Rijksarchief Beveren”, zegt Muësen. “De beelden worden geflankeerd door verhalen die werden aangereikt door leden van de vereniging. We hebben gezorgd voor een toegankelijke, luchtige toon zonder te veel technisch jargon dat niet-kenners zou afschrikken. Het boek is zo opgevat dat je het af en toe even kunt openslaan en dat je kunt grasduinen tussen de beelden en verhalen.”

Gezamenlijk werk 

Een auteursnaam zul je op de omslag niet aantreffen. “Het is het resultaat van een gezamenlijke inspanning”, zegt Muësen. “Eddy Van Grevelinge is bijvoorbeeld al sinds 2014 met de scheepslijsten bezig, ik heb een groot deel van de teksten bij elkaar gezocht, maar het eindresultaat is het werk van vele handen.”

Naar de aanleiding van het tweehonderd bladzijden tellende boek is het niet ver zoeken: vijfentwintig jaar geleden ging de Boelwerf overkop. Afgelopen voorjaar organiseerde Op Stoapel al een expositie over de geschiedenis van de werf. Het boek is daar een verlengstuk van, maar mikt op een wat breder, misschien wel internationaal publiek. 

Op tijd bestellen 

‘Made in Belgium by Boelwerf’ wordt voorgesteld op de nieuwjaarsreceptie van Op Stoapel vzw op zaterdag 11 januari 2020 om 14.00 uur in wijnbar De Correctie, Cauwerburg 115, 9140 Temse. Het boek zal daar te koop zijn voor 35 euro. Het kan vanaf die dag ook besteld worden door 35 euro over te schrijven exclusief 7 euro verzendingskosten, op rekeningnummer BE46 7370 3974 0236 van Op Stoapel vzw met vermelding van ‘MIBB’, uw naam en afleveradres. Leden van Op Stoapel kunnen het boek aankopen voor 30 euro op vertoon van lidkaart en indien er niet is vooringetekend (max. een boek per lid).

Het boek kan gekocht en afgehaald worden bij enkele bestuursleden. Daarvoor neemt u contact op met Op Stoapel via info@opstoapel.org of 0473 47 60 50 (Eddy Van Grevelinge), 0486 89 76 85 (Lieven Muësen), 0496 12 24 03 (Paul Bertolo).

Michiel Leen