Suzanne Kwanten nieuwe milieu- en veiligheidsdirecteur bij DP World

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

Met grote bouwwerken in het vooruitzicht en een steeds grotere maatschappelijke roep om duurzame industrieën, zit Kwanten niet om werk verlegen. “HSSE staat voor Health, Safety, Security and Environment”, zegt Suzanne Kwanten. “Bij DP World zijn we momenteel met een zevenkoppig team, dat ook preventieadviseurs, een milieucoördinator, PFSO’s en een administratieve kracht omvat. Op de drie Antwerpse entiteiten van DP World staan we in voor die beleidsdomeinen.”

Kwanten en haar team zetten mee de krijtlijnen van het veiligheidsbeleid uit, maar veiligheid is een verantwoordelijkheid van iedereen bij DP World. “We zijn steeds op zoek naar manieren om de veiligheid op en de beveiliging van de terminal te verbeteren en de milieu-impact te verkleinen, door bijvoorbeeld CO2-uitstoot en energieverbruik te doen afnemen.”

Duurzaamheidsverslagen

Suzanne Kwanten volgt Tom Mortelmans op, die als COO aan de slag gaat. Zelf begon ze in 2014 bij DP World als milieucoördinator. “In het begin was ik vooral bezig met vergunningen, keuringen en wettelijke verplichtingen. Gaandeweg is het duurzaamheidsaspect hoger op de agenda komen te staan. Inmiddels hebben we een duurzaamheidsstrategie geïmplementeerd en twee verslagen aan dat thema gewijd.”

Kwanten brengt de diploma’s milieumanagement en politieke wetenschappen mee. Ze heeft ook de bijkomende certificaten Preventieadviseur 1 en Milieucoördinator A. De grootste uitdaging die de komende jaren in het verschiet ligt: de bouw van verschillende geautomatiseerde stapelkranen op de terminal. “We vormen de containerstacks om tot modules met automatische stapelkranen. Daarvoor moeten niet alleen wegen worden verlegd, er komt ook heel wat werfverkeer en er komen extra contractors op de terminal. Al die veranderingen brengen extra risico mee, wat de kans op incidenten vergroot. We zetten dus in op management of change en contractor management, terwijl de lopende zaken op het vlak van veiligheid natuurlijk gewoon aanwezig blijven.”

Topprioriteit

HSSE is een topprioriteit voor DP World, zo blijkt. “De CEO wil dat iedereen ’s avonds veilig naar huis kan vertrekken”, klinkt het. “Daarnaast ziet het management ook opportuniteiten in duurzaamheid. Je hebt duurzaamheid nodig voor een gezond bedrijf. Een hybride straddle carrier verdien je momenteel misschien niet helemaal terug, maar we geloven wel in de technologie en willen het goede doen.”

Om die filosofie doorheen het bedrijf ingang te doen vinden, zet DP World sterk in op veiligheidscultuur en safetyleadership. “Om het aantal arbeidsongevallen verder te laten dalen, moet de hiërarchische lijn mee de veiligheids- en duurzaamheidswaarden uitdragen. Door je eigen gedrag toon je waar het bedrijf voor staat en overtuig je de mensen op de vloer om hetzelfde te doen. Walk the talk is dus, met andere woorden, heel belangrijk.”

Michiel Leen