Coens stapt op als CEO Zeebrugge als hij CD&V-voorzitter wordt

Nieuws, Mensen
Bart Timperman

In De zevende dag (Eén) liet Coens er geen twijfel over bestaan. Als hij voorzitter wordt van CD&V, stapt hij op als CEO van de Zeebrugse haven. “Mijn verstand zegt ‘doe dat niet’, want ik geef een mooie job op als ik fulltime partijvoorzitter zou worden”, klonk het in het programma. “Maar mijn hart zegt: dat kan toch niet dat zoveel mensen negatief zijn over politiek.”

Met zijn ‘outing’ in diverse media op zondagmorgen, bevestigt Coens eindelijk formeel zijn kandidatuur. Daarvoor bleef Coens, die ook burgemeester van Damme is, mist spuien over die kandidatuur. Een goede maand geleden was een kandidatuur volgens Coens ‘nog niet aan de orde’.

Sindsdien waren er steeds meer aanwijzingen dat Coens in de race zou stappen. Ook tien dagen geleden bleef Coens heel fel op de vlakte. Een dag voor de deadline voor kandidaten is de kogel nu toch door de Damse kerk.

Macron

Volgens het persagentschap Belga zoekt Coens inspiratie bij de Franse president Macron, met een pleidooi voor een ‘platform’, een beweging zoals ‘En Marche!’. “Links en rechts is niet meer de breuklijn waarmee we nu geconfronteerd worden”, zegt Coens bij Belga. “Nu gaat het tussen mensen die voor conflict kiezen en mensen die oplossingen willen zoeken. Dat laatste zit in het DNA van CD&V. Dat moeten we terugvinden en we moeten daar andere mensen voor warm maken.”

Kanshebber

Coens wordt door waarnemers zeker tot de kanshebbers gerekend. Hij zat eerder in het Vlaams Parlement als volksvertegenwoordiger, maar koos in 2001 voor het voorzitterschap en de rol als CEO in Zeebrugge. Daarmee bleef hij een kleine twintig jaar buiten beeld in de nationale politiek en is hij niet ‘verbrand’ door het beleid van de jongste twee decennia. Coens heeft zijn roots in het voormalige ACW, nu Beweging.net, waarvoor zijn vader ooit onderwijsminister was. Tegelijkertijd heeft hij als havenbaas bewezen duidelijk aansluiting te vinden bij de werkgeverskant. Die combinatie biedt een breder draagvlak voor zijn kandidatuur. Groot nadeel is dat binnen de partij veel mensen wijzen op een te grote West-Vlaamse invloed in de partij.

Opvolging

Een eventueel vertrek van Coens maakt dat de kaarten in Zeebrugge niet zo evident liggen. Mogelijk moet daar op korte termijn het hele brexitverhaal worden opgelost. Tegelijk starten de fusiegesprekken met Antwerpen. Geen evident kader voor een nieuwkomer om in te starten.

Bart Timperman