Coens komt nadrukkelijker in beeld voor politieke overstap

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus

Sinds begin september de naam van Joachim Coens opdook als mogelijke nieuwe voorzitter van CD&V, zijn de geruchten rond zijn eventuele kandidatuur niet verstild. Integendeel: door het publiceren van een uitvoerige ‘inspiratietekst’ over de toekomst van de christendemocratische partij, voedde hij de jongste weken de geruchten. Volgens gespecialiseerde politieke waarnemers van diverse kranten spreidt hij daarmee het fundament voor een kandidatuur.

“De tekst is wat hij is: een insteek voor de toekomst van de partij”, reageert Joachim Coens nuchter op onze vraag wat er aan de hand is. “De kandidaturen voor het voorzitterschap kunnen tot 20 oktober ingediend worden. Daarna start de verkiezing die uiterlijk in december zal eindigen. Voorlopig heb ik niet meer nieuws te vertellen dan dit.”

Brexit en duiven

Deze kwestie is voor de haven van Zeebrugge bijzonder relevant: het drukke mandaat van een havenbestuurder valt haast onmogelijk te combineren met het voorzitterschap van een grote nationale partij. Een vaststelling die Coens trouwens ook bij herhaling bevestigt.

Mocht hij effectief het voorzitterschap van CD&V opnemen, dan wordt het niet eenvoudig om een opvolger aan te duiden. In de achttien jaar dat Coens de haven leidde, toonde hij zich een verstandige en discrete regisseur, die zijn technische en economische kennis als geen ander wist te combineren met de politieke gevoeligheden. Bovendien staat de kusthaven voor grote uitdagingen zoals de brexit, grote infrastructuurwerken (tweede zeesluis) en moet ze gepast inspelen op de toenemende vraag van Chinese investeerders.

Allicht hebben de strategen van de Wetstraat een duidelijk plan waarvan ze de timing nauwgezet volgen. Het tegendeel zou ons verbazen. Maar tot zover blijft het in de kusthaven zoals met de duiven: wachten en kijken wie landt.

Roel Jacobus