Logeren als een havenmeester in historische ambtswoning Brugge

Reportage, Varia
Roel Jacobus
Kurt Casteleyn en Peter Hollez in vakantiehuis Havenhuis Brugge
Kurt Casteleyn en Peter Hollez in vakantiehuis Havenhuis Brugge © Roel Jacobus

In Brugge opende een vakantiehuis in de historische ambtswoning van de havenmeester uit 1907, met smaakvolle maritieme accenten. Niet minder dan tien jaar werd gewerkt aan de restauratie van het gebouw.

Eind juni arriveerde een groep Amerikanen als de eerste vakantiegasten in het Havenhuis in Brugge. Eindelijk, na tien jaar nauwgezette restauratie van de voormalige ambtswoning van de havenmeester van de Maatschappij van de Brugse Zeehaven (MBZ). “Het gebouw was in een erbarmelijke staat en de vereisten van de stedelijke dienst monumentenzorg waren niet van de minste”, zeggen Kurt Casteleyn en Peter Hollez. Ze zijn vennoten van het creatief bureau PK Projects, dat het gebouw aankocht en op de benedenverdieping kantoor houdt. “Mochten we toen geweten hebben wat we nu weten, dan zouden we er wellicht niet aan begonnen zijn.”

De plannen in het stadsarchief waren beter bewaard dan het gebouw zelf

Door insijpelend water was de gevel gebarsten, veel ramen waren dichtgetimmerd of met plastic overspannen, plafonds waren verlaagd en grote ruimten waren in kleine hokjes opgedeeld. Heel veel elementen waren verdwenen of beschadigd: dakbalken, gebeeldhouwde ornamenten, schouwen, dakkapellen, smeedwerk, tegelvloeren enzovoort. “De plannen in het stadsarchief waren beter bewaard dan het gebouw zelf. Maar we waren gefascineerd door het verhaal en de grootsheid van het pand. Met veel geduld en creativiteit is het gelukt om de vroegere grandeur met hedendaags comfort en design te combineren.”

Storytellers vonden ruïne

Vormgeverscollectief PK Projects heeft sinds 1987 een reputatie van storytellers die vorm en inhoud geven aan tentoonstellingen en openbare expositieruimten. “Tien jaar geleden barstte ons huurkantoor uit zijn voegen. Dit gebouw stond voor een betaalbare prijs te koop, maar was een ruïne. Gelukkig zagen wij wel de mogelijkheden. Wij zijn het nu eenmaal gewoon van met woorden en beelden te werken, onder meer in historische contexten. De hele geschiedenis van Brugge is met de zee en scheepvaart verbonden”, vertelt Casteleyn.

Hier startte het hedendaagse luik van de Brugse havenactiviteiten

Het woord ‘historisch’ is in het Havenhuis op zijn plaats: hier startte het hedendaagse luik van de Brugse havenactiviteiten. “In het begin van de 20e eeuw ontstonden de haven van Zeebrugge en de nieuwe haven tegenaan de binnenstad van Brugge. Hier aan het begin van de Lodewijk Coiseaukaai had het havenbestuur MBZ zijn neogotische hoofdkantoor tot aan de verhuis naar Zeebrugge in de jaren ’80. Het havengebied was hier met een bareel en een wachthuisje afgesloten. Ernaast woonde en werkte de havenmeester.”

Voormalige ambtswoning Havenhuis Brugge
Voormalige ambtswoning Havenhuis Brugge

Kogelgaten

De havenmeester stond hoog in aanzien en dat is aan de residentie te zien. “Dit is een groot gebouw met vier schoorstenen, volledig onderkelderd en met voor die tijd veel comfort. Op de zolder vonden we bijvoorbeeld de restanten van een hemelwaterbekken voor stromend water. Er waren ook al spouwmuren, wat in 1907 zeer vernieuwend was. In de tuin lagen een zwembad en tennisveld. Hier hebben een tiental havenmeesters met hun gezin gewoond”, vertelt Casteleyn terwijl hij ons rondleidt.

“Als originele elementen konden we onder meer de trap en de plafonds behouden. In de gevel zitten nog kogelgaten uit de Eerste Wereldoorlog. Er werd zwaar gevochten voor onder meer de vlakbij gelegen Duitse duikbootbasis. De nieuwe inrichting is modern maar met in elke kamer als blikvanger een historisch maritiem element. We maakten uitvergrote replica’s van documenten zoals de affiche van de opening van de haven Brugge-Zeebrugge, een aandeel van MBZ, toeristisch promotiemateriaal voor Zeebrugge, een folder van de pakketboot Jadotville enzovoort. Van het gebouw zelf vonden we maar één oude foto terug: in volle oorlogstijd in 1916. Met al die grafische accenten bieden we een belevenis aan.”

Maritieme accenten in slaapkamers
Maritieme accenten in slaapkamers

Kapitein en piraat

De restauratie op basis van technische tekeningen uit het stadsarchief was een werk van lange adem met logischerwijze een stevig kostenplaatje. Maar het resultaat mag gezien worden: een grote, lichtrijke en rustige vakantiewoning voor negen personen, met meerdere badkamers, een tuin en een zwemvijver. En dat op wandelafstand van het stadscentrum van Brugge.

Ervaring met het hotelwezen hadden Casteleyn en Hollez hoegenaamd niet. “Maar het leek ons plezant om ons creatief bureau op de gelijkvloerse verdieping te combineren met een bovenliggende verblijfsaccommodatie. Ons motto is niet voor niks: work like a captain, play like a pirate.”

Info: www.havenhuis-brugge.be

Logeren als een havenmeester in historische ambtswoning Brugge – Flows

Logeren als een havenmeester in historische ambtswoning Brugge

Reportage, Varia
Roel Jacobus
Kurt Casteleyn en Peter Hollez in vakantiehuis Havenhuis Brugge
Kurt Casteleyn en Peter Hollez in vakantiehuis Havenhuis Brugge © Roel Jacobus

In Brugge opende een vakantiehuis in de historische ambtswoning van de havenmeester uit 1907, met smaakvolle maritieme accenten. Niet minder dan tien jaar werd gewerkt aan de restauratie van het gebouw.

Eind juni arriveerde een groep Amerikanen als de eerste vakantiegasten in het Havenhuis in Brugge. Eindelijk, na tien jaar nauwgezette restauratie van de voormalige ambtswoning van de havenmeester van de Maatschappij van de Brugse Zeehaven (MBZ). “Het gebouw was in een erbarmelijke staat en de vereisten van de stedelijke dienst monumentenzorg waren niet van de minste”, zeggen Kurt Casteleyn en Peter Hollez. Ze zijn vennoten van het creatief bureau PK Projects, dat het gebouw aankocht en op de benedenverdieping kantoor houdt. “Mochten we toen geweten hebben wat we nu weten, dan zouden we er wellicht niet aan begonnen zijn.”

De plannen in het stadsarchief waren beter bewaard dan het gebouw zelf

Door insijpelend water was de gevel gebarsten, veel ramen waren dichtgetimmerd of met plastic overspannen, plafonds waren verlaagd en grote ruimten waren in kleine hokjes opgedeeld. Heel veel elementen waren verdwenen of beschadigd: dakbalken, gebeeldhouwde ornamenten, schouwen, dakkapellen, smeedwerk, tegelvloeren enzovoort. “De plannen in het stadsarchief waren beter bewaard dan het gebouw zelf. Maar we waren gefascineerd door het verhaal en de grootsheid van het pand. Met veel geduld en creativiteit is het gelukt om de vroegere grandeur met hedendaags comfort en design te combineren.”

Storytellers vonden ruïne

Vormgeverscollectief PK Projects heeft sinds 1987 een reputatie van storytellers die vorm en inhoud geven aan tentoonstellingen en openbare expositieruimten. “Tien jaar geleden barstte ons huurkantoor uit zijn voegen. Dit gebouw stond voor een betaalbare prijs te koop, maar was een ruïne. Gelukkig zagen wij wel de mogelijkheden. Wij zijn het nu eenmaal gewoon van met woorden en beelden te werken, onder meer in historische contexten. De hele geschiedenis van Brugge is met de zee en scheepvaart verbonden”, vertelt Casteleyn.

Hier startte het hedendaagse luik van de Brugse havenactiviteiten

Het woord ‘historisch’ is in het Havenhuis op zijn plaats: hier startte het hedendaagse luik van de Brugse havenactiviteiten. “In het begin van de 20e eeuw ontstonden de haven van Zeebrugge en de nieuwe haven tegenaan de binnenstad van Brugge. Hier aan het begin van de Lodewijk Coiseaukaai had het havenbestuur MBZ zijn neogotische hoofdkantoor tot aan de verhuis naar Zeebrugge in de jaren ’80. Het havengebied was hier met een bareel en een wachthuisje afgesloten. Ernaast woonde en werkte de havenmeester.”

Voormalige ambtswoning Havenhuis Brugge
Voormalige ambtswoning Havenhuis Brugge

Kogelgaten

De havenmeester stond hoog in aanzien en dat is aan de residentie te zien. “Dit is een groot gebouw met vier schoorstenen, volledig onderkelderd en met voor die tijd veel comfort. Op de zolder vonden we bijvoorbeeld de restanten van een hemelwaterbekken voor stromend water. Er waren ook al spouwmuren, wat in 1907 zeer vernieuwend was. In de tuin lagen een zwembad en tennisveld. Hier hebben een tiental havenmeesters met hun gezin gewoond”, vertelt Casteleyn terwijl hij ons rondleidt.

“Als originele elementen konden we onder meer de trap en de plafonds behouden. In de gevel zitten nog kogelgaten uit de Eerste Wereldoorlog. Er werd zwaar gevochten voor onder meer de vlakbij gelegen Duitse duikbootbasis. De nieuwe inrichting is modern maar met in elke kamer als blikvanger een historisch maritiem element. We maakten uitvergrote replica’s van documenten zoals de affiche van de opening van de haven Brugge-Zeebrugge, een aandeel van MBZ, toeristisch promotiemateriaal voor Zeebrugge, een folder van de pakketboot Jadotville enzovoort. Van het gebouw zelf vonden we maar één oude foto terug: in volle oorlogstijd in 1916. Met al die grafische accenten bieden we een belevenis aan.”

Maritieme accenten in slaapkamers
Maritieme accenten in slaapkamers

Kapitein en piraat

De restauratie op basis van technische tekeningen uit het stadsarchief was een werk van lange adem met logischerwijze een stevig kostenplaatje. Maar het resultaat mag gezien worden: een grote, lichtrijke en rustige vakantiewoning voor negen personen, met meerdere badkamers, een tuin en een zwemvijver. En dat op wandelafstand van het stadscentrum van Brugge.

Ervaring met het hotelwezen hadden Casteleyn en Hollez hoegenaamd niet. “Maar het leek ons plezant om ons creatief bureau op de gelijkvloerse verdieping te combineren met een bovenliggende verblijfsaccommodatie. Ons motto is niet voor niks: work like a captain, play like a pirate.”

Info: www.havenhuis-brugge.be