Jan Goemaere van Maritieme Toegang naar haven Zeebrugge

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Jan Goemaere
Jan Goemaere © DMOW

Jan Goemaere ruilt op 1 september de afdeling Maritieme Toegang voor een nieuw hoofdstuk als manager infrastructuur bij het havenbestuur van Zeebrugge. Als leidinggevend directeur-ingenieur kent hij na twintig jaar als geen ander de dossiers.

Na twintig jaar verlaat Jan Goemaere (43), directeur-ingenieur, celhoofd Havens en Districten Kust, het Departement Mobiliteit & Openbare Werken. Op 1 september gaat hij aan de slag als manager port infrastructure bij de Maatschappij van de Brugse Zeehaven (MBZ). Deze functie was vacant gekomen door het uitvallen van Denis Maly.

“Jan Goemaere kwam als beste kandidaat uit de aanwervingsronde”, zegt CEO van het havenbestuur Tom Hautekiet. “Hij is een expert op waterbouwkundig vlak en brengt een grote bagage mee. Zijn ervaring en dossierkennis zullen goed van pas komen. We hebben de lopende projecten van de brug over het Verbindingsdok, de aanleg van het bouwdok voor de Oosterweeltunnel en een aantal nieuwe kaaimuren. Bovendien kent hij als geen ander het project van de nieuwe zeesluis. En voor de verdere toekomst kijken we hoe we de havencapaciteit kunnen vergroten. Een van de pistes die we tijdig moeten onderzoeken, is verdere uitbreiding in zee.”

Geen grote verandering

“Na twintig jaar ben ik ontzettend dankbaar voor de vele kansen en coole projecten waar ik een steentje heb mogen aan bijdragen”, zegt Jan Goemaere. “Deze projecten gingen van de Oostdyckbank voor de Vlaamse Kust, over de zee- en luchthaven in Oostende tot de haven van Zeebrugge.”

“Het lijkt misschien een grote verandering, maar eigenlijk stap ik gewoon over van de niet-commerciële naar de commerciële kant van de haveninfrastructuur. Het is voor mij een ongelofelijke opportuniteit om mee te werken aan de concrete uitbouw van de haven van Zeebrugge.”

Herschikking Maritieme Toegang

De leiding van de taskforce van het complex project Nieuwe Sluis Zeebrugge wordt overgenomen door Yi-Bin Shan, afdelingshoofd Maritieme Toegang.

Daarnaast vond een herschikking plaats in twee bestuurscellen: Kristof Devos leidt de cel voor nieuwbouw, Virginie Debuck leidt waarnemend de cel voor beheer en onderhoud.

Roel Jacobus